FOODOLOGY

Veletrh TOP GASTRO & HOTEL 2015

Otazníky nad TOP GASTRO & HOTEL 2015

Devátý ročník gastronomického veletrhu TOP GASTRO & HOTEL 2015 se konal od 19. do 22. února 2015 na Výstavišti v Praze, Holešovicích.

Sliboval být mimořádnou podívanou pro odborníky i návštěvníky z řad laiků a tou také byl. Nové kuchyňské technologie, jimiž dokážou invenční kuchaři dostat z tradičních surovin netušené vlastnosti, to byla jedna z atraktivních ukázek trendů třetího milénia. Širší veřejnost potom zaujaly především doprovodné programy – Junior mistr kávy nebo Johnie Walker Cup – Professional Cocktail Competition, například. Nejvíc rušno ale bylo v Drink & Delicates zóně, se soustředila prezentace výrobců a distributorů alkoholických a lihuprostých nápojů i produktů české a mezinárodní gastronomie. Společnost OHMS kupříkladu představovala chýrné německé ryzlinky od špičkových vinařů, netuctovou kávu z Panamy nebo neobvyklý panamský čaj z usušených slupek kávových třešní zvaný cáscara.

Z malého stánku expozice vietnamské firmy Trung Nguyen Coffee při minulém ročníku vyrostla milá kavárnička s podmaňující obsluhou, po čertech silnou a jako hřích sladkou kávou. Upoutaly i tříkolky s vestavěnou minikavárnou, zájem byl o forsážované tatranské čaje TatraTea. Nejde o čaj v pravém smyslu, je to originální lihovina na čajovém základu aromatizovaná bylinami a ovocem, v síle od 32 do 72 procent alkoholu.

170 vystavovatelů z dvanácti zemí očekávalo podobnou návštěvu, jaká byla v roce 2014, totiž 31 325 lidí. Zda se jejich přání naplnilo, není v tuto chvíli ještě známo. Otázkou dne pro mne však bylo, komu je výstava, kde je možné vidět nejnovější výdobytky prakticky všech segmentů pohostinství, vlastně určena. Na jedné straně poučná, naději pro české pohostinství budící expozice, na druhé pak bezbřehá láska masy společnosti ke gastronomickým nonsensům „gurmánského experimentátora“. Sběratelům prospektů a výkonným ochutnavačům všeho, co se nabízí?!

26. 2. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice