Tomáš Mykytyn
Rozhodnutí o tom, že jeho cesta bude směřovat ke kvalitní gastronomii s přídomkem velká, udělal vlastně jako host. Byl zvídavý a rád poznával nové podniky, proto už jako profesionální kuchař často zacházel do tenkrát nově otevřené restaurace v „Mánesce“ – Ambiente Living Restaurant.
Nejspíš si na ni ještě občas vzpomenete. Kuchyně v americkém stylu, neutuchající příliv hostí a z něj vyplývající živá atmosféra, to byly momenty, které rozhodly. Nebraly ho české hotovky, mnoho mu neříkala ani francouzská kuchyně, duch „Mánesky“ ho však uhranul natolik, že se ucházel o místo přímo tam. A třebaže měli plný stav, zůstal v hledáčku „skautů“ rodící se společnosti.
Mykytynův čas nadešel s budováním restaurantu Pasta Fresca v Celetné ulici. Do týmu naskočil brzy po otevření podniku jako řadový kuchař, mířil však výš. Proto hltal každý počin kolegů, kteří byli v podniku dobře zajetí, a nijak mu nevadilo pořadí kdesi uprostřed party. Učil se a věřil. V dennodenním návalu, který od otevření v Celetné panoval, neměl ostatně ani čas moc přemýšlet o budoucí kariéře, byl spokojen.
Italská kuchyně je tak pestrá, atraktivní a ve své jednoduchosti krásná, že stále bylo co zdokonalovat, na co nové přicházet. A bláznivé reje povykujících skupinek Italů, kteří si do restaurace velice brzy našli cestu stejně jako nadšení vyznavači opravdové italské gastronomie, ho přesvědčovaly o tom, že to tu nedělají špatně. Příležitost ukázat, co se naučil, přišla za nějakých pět, šest let. Tehdy se totiž otevírala se první brazilská restaurace řetězce Ambiente, do které se z Celetné přesunul Martin Matys. Mykytyn si poprvé nasadil šéfovskou čepici a začal okoušet slasti i strasti tohoto postu.
Pasta Fresca prodělala dvojí změnu. Původní halu, hlukem připomínající tržnici kdesi pod Apeninami, rozdělila poslední rekonstrukce na několik prostor. A měnila se také kuchyně. Perfektně odvedený ryzí italský styl založený na báječných čerstvých těstovinách obohatil o širší sortiment ryb. Obměněný koncept jídelního lístku neopominul ani svěží saláty s příchutí středomoří, chutná rizota a vychytaná masa, to všechno musí být.
Standard, na který jsou hosté restaurace Pasta Fresca zvyklí, však postupně přestává stačit. Stále větší konkurence kvalitních podniků zaměřených na italskou kuchyni inspirovala Tomáše Mykytyna a jeho tým k vytvoření jakéhosi třetího patra gastronomické nabídky restaurantu. K obědovým meníčkům, pestrým a rychlým, a sofistikovanější večerní nabídce brzy přibude part dotýkající se ještě o kousek vyšší kulinarie: vybrané úpravy těch nejlepších vstupů párované s mimořádnými víny ze zdejší bohaté vinotéky. To je úkol, na jehož splnění nyní Mykytyn pracuje. Všemi labužníky očekávaný projekt by měl být spuštěn v prvním pololetí roku 2015.
Patrně vás zaráží, že nezmiňujeme žádné stáže v podnicích slavných jmen, které by současný šéfkuchař restaurace Pasta Fresca absolvoval. Není to tím, že bychom je opominuli. Mykytyn až na víceméně krátké cesty do Itálie za sebou žádnou převratnou návštěvu nemá. Přesto se mu pod kůži zarylo to nejdůležitější, totiž pochopení základních principů italské kuchyně včetně jejích jednotlivých etnických odnoží. I proto ve sklepení v Celetné ulici najdete kousek pravé Itálie, který tam v čele s Tomášem Mykytynem hýčkají k dokonalosti a autenticitě.
5. 1. 2015