Martin Pudil
Rád chodil s babičkou na houby a sledoval ji při jejich úpravách. Ještě raději potom konzumoval její znamenitá jídla. Při volbě povolání ten pocit zvítězil nad všemi.
Martin Pudil nastoupil na obor kuchař v Sedlčanech. Středoškolská výuka pro něho měla význam především po teoretické stránce. Už předtím byl svým způsobem zdatným kuchařem – díky brigádám v kuchyních letních táborů. Ještě během učení se také zúčastnil různých cateringových podniků v Praze. Jezdili stále ve stejném týmu, navíc eventy připravovali vždycky velcí kuchaři. Spojení prima partičky a vedení zkušenými šéfkuchaři mu dalo jasno v tom, jak tohle řemeslo vypadá. A nakolik umí být tvůrčí.
V táborském hotelu Dvořák, kam nastoupil po škole, měl štěstí. Jeho šéfem byl Martin Svatek, invenční kuchař s nadšením pro profesi, který od Pudila nebyl generačně až tak daleko. Za čas se proto přemístil se Svatkem do hotelu Nautilus na táborském Žižkově náměstí. Tam se už začala vařit vysoká liga, která zvolna přerůstala rámec města, později i kraje. Nové suroviny, odvážné postupy, v tomto prostředí byl Pudil doma.
V roce 2010 zvítězil v kategorii juniorů soutěže Kuchař roku. Díky tomu se poznal s Romanem Paulusem, tehdy vítězem hlavní kategorie, a byl vyzván, aby s ním cestoval do Budapešti na Global Chefs Challenge 2011 jako jeho commi. Když potom přišla nabídka na práci v Alcronu, nebylo možné ji nepřijmout. Pudil se tedy stěhoval do Prahy a u Pauluse prožil krásný čas. Nové technologie, luxusní suroviny, zajímavá týmová práce, vysoko nastavená skladba menu. Po všech stránkách velká škola.
Někdy v té době se otevírala La Terrasa – rekonstruovaná Rezavá kotva, vzpomínáte? – a Enrico Neie, který tenkrát v Alcronu působil, dostal nabídku na post tamního šéfkuchaře. Pudila oslovil a Martin přijal. Němec se švédskými kořeny, rodák ze Sedlčanska a španělská kuchyně, to nejde moc dohromady. Neie, odvážný kombinátor, Martina naučil přísné a nezbytné disciplíně v kuchyni. Nějaký čas to fungovalo, bohužel ne dlouho.
Nakonec se vrátil do táborského Nautilu k Martinu Svatkovi. Spolu dali gastronomii ve městě nový obsah a tamní labužníky přivedli do světa fine diningu. Nicméně v roce 2014 Pudilovi hodili laso z místa prvního působení, hotelu Dvořák. Na své první pozici šéfkuchaře tam nyní druhým rokem posouvá úroveň restaurace La Cave zvolna vzůru. Není to lehké, ale díky zkušenostem získaným od Pauluse a škole přísné disciplíny, kterou mu udělil Neie, se mu to daří.
30. 8. 2016