Jiří Štift
Štěstím pro nás všechny, kdo rádi dobře jíme, je, že svůj původní plán ještě na základní škole změnil. Nejdřív měl totiž v úmyslu jít na průmyslovku. Proč si to rozmyslel, nevíme.
Dnes vládne kuchyni pražského hotelu Mandarin Oriental, předtím šéfoval v legendárním Radisson Blu Alcron, všechno přitom začalo na moři. Kdysi před lety se totiž Štift dostal do lodní kuchyně, a ne jen tak ledajaké. Na konci minulého století, kdy v Česku gastronomie zvolna procitala ze špatného čtyřicetiletého snu, se ocitl na palubě Queen Elizabeth II.
Pracovat na místě, kde se denně chystají tisíce jídel, to je nějaká škola. V řádu minut se tamní kuchaři utkávali se špičkovými surovinami a výsledkem jejich úsilí byly vychytané receptury. Všechno muselo šlapat jako hodinky včetně přísných hygienických pravidel. Strašák nákazy tolika lidí uprostřed oceánu nic jiného ani nedovoloval.
Jak jsme naznačili, nebyla to procházka po prosluněných palubách. Už Štiftův křest byl zatraceně tvrdý. To když dostal za úkol připravit pro večerní slavnost kanapky. „Brnkačka,“ řekl si tenkrát, protože „studenou“ dělal a věděl, co a jak. Takže žádný stres? Jenom do chvíle, kdy si v „komandu“ přečetl, že těch kanapek mají být téměř tři tisícovky. Na dotaz po surovinách jeden z kolegů mávnul směrem k nekonečné řadě lednic a mrazáků a lámanou angličtinou utrousil: „Někde tam, jen hledej.“
Štiftova láska k úpravám ryb se přesto překvapivě nezrodila na Queen Elizabeth II. Veškeré plody moře si oblíbil teprve ve svém prvním pražském „přístavu“ po návratu na souš, v hotelu Alcron. Potřebné dovednosti a finesy, jak zacházet s rybami, ty získal na stáži v bruselském Sea Grillu hotelu Radisson Blue, považovaném tehdy za jednu z nejlepších rybích restaurací na světě. Od té doby také pokud možno vždy pracuje s celou rybou. Je to možná práce krvavá, ale svým způsobem krásná a dovoluje maso maximálně vytěžit.
Po určité izolaci, v níž se poté na chvíli ocitl, naskočil Jiří Štift do pražského hotelu Mandarin Oriental. Stát se šéfem v asijsky orientované kuchyni, to před rybího specialistu postavilo mnohé výzvy. Také to znamenalo na čas určité tápání, nové učení, potřebu nasát nové znalosti. Zvládl nicméně všechno tak, že dnes asijská kuchyně vede u hostů jeho podniku v podílu poptávky nad českou. Ke Štiftovým nejvíce oceňovaným pokrmům patří kuřecí tikka masala, z české sekce nelze opominout stále dokonalou kulajdu. To jsou úhelné receptury, které není možné z menu odstranit, neboť by hosté patrně vyvolali malou revoluci. Jiří Štift vede kuchyni v hotelu Mandarin Oriental ve stylu nejvyšší úrovně. A všichni milovníci plných prožitků, které jeho Spices Restaurant nabízí, si za ním rádi cestu najdou.
12. 7. 2015