Byl první, o kom se v Praze hodně mluvilo. Jeho kuchyně se přetřásala ze všech stran. Jak a odkud se Jaroslav Žídek propracoval k pověsti nejlepšího kuchaře v obou částech kdysi jedné země?
Měl štěstí, jak sám říká. Když nastoupil do uskupení Kampa Park Nilse Jebense a Tommyho Sjööa, tehdy jednoho z nejsilnějších ve městě, došlo tam zrovna k malému zemětřesení. Partneři vyměnili drahé švédské kuchaře za mladé české nadšence s chutí dělat co nejlepší kuchyni. Jaroslav Žídek byl jedním z nich. Díky tomu zahájil neuvěřitelnou anabázi za kuchařským vzděláním. Ušetřený peníz za předražené Švédy totiž restauratéři investovali do jeho vzdělání formou návštěv nebo stáží v desítkách restaurací zvučných jmen v zahraničí.
Stockholmský Fredsgatan 12 byl Žídkovou první štací na cestě k velkému kuchařskému prozření. Touto a každou další propadal kouzlu vaření stále víc. Už tenkrát nicméně pochopil, že slepé kopírování je cestou do pekel. Je totiž mnoho těch, kteří „opisujícího“ kuchaře snadno usvědčí z toho, jakým způsobem „inovoval“ originál. Žídek nacházel v cestách inspiraci, aby ve svých jídlech odkrýval myšlenku. Vkládal do nich totiž vlastní logi
28. 6. 2015