FOODOLOGY

Opakovaná derniéra restaurací i naše

Pandemie opět uzavírá restaurace. Z těchto ran se pohostinství bude vzpamatovávat dlouho.

Vstupujeme do druhého týdne druhého období útlumu společnosti. Co oproti tomu prvému naznačuje? Opakované a řekl bych hlubší rozčarování společnosti nad situací. Nepřísluší mi komentovat kroky k obraně před pandemií, nicméně k některým z nich nelze mlčet.

Ministr zdravotnictví jimi zaznamenal jedno vítězství. Postupem, ne nepodobným bleskovým vojenským manévrům, porazil téměř na hlavu české pohostinství. Ubytovací a stravovací služby přišly o svůj přirozený prostor, síť subjektů je zdecimována a téměř rozprášena. Okénka, rozvozy a další pomoc společnosti jsou rozhodně pro lidi vítaným počinem. Nějakým významným příjmem, natož spásonosným pro provozovatele samé, asi bohužel ne.

Z tohoto stavu se pohostinství bude dlouho vzpamatovávat a úplně se nezotaví už nikdy. Přitom v této sféře prokazatelně nakažených bylo žalostně málo pro to, aby muselo nastat tažení, které nastalo.

Potom je tu stejně bolavá kultura, která bývá na řadě vždy. K tomu není co říci, do mysli se jen vkrádají slova písně o tom – parafrázuji – „… jak zakázali hrát a zakázali zpívat…“.

Obavy vyvolávající je i fakt, že ve jménu pomoci se chystají ataky i proti dalším sférám v oblasti obchodu a služeb. Co přinesou, nevíme. Je však jisté, že vyvolávají negativní emoce ve společnosti. S tím, že kdo má být vlastně vítězem, není jasné.

Ze zpráv o komentářích k opatřením zaznívají slova, z nichž mrazí. „… přitvrdíme“ a „dočasně“. Kam až chce pan plukovník v přitvrzování dojít?!  To ukázal 21. října, kdy zavřel obchody – i nás.

A k onomu „dočasně“ – jednu „dočasnost“ už jsme tu už měli. Trvala třiadvacet let!

Z uvedeného je zřejmé, domnívám se, proč i my musíme podruhé zavřít krám…

22. 10. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie