FOODOLOGY

Nový čas pro pohostinství

Vstoupili jsme do třetího zářijového týdne, nový školní rok začal a i poslední dovolené pomalu končí

To samozřejmě nastoluje otázku o dalším osudu gastronomie. Zavedení nouzového stavu mnohé restaurace v některých místech zdecimovalo, pro jiná znamenalo nečekaně rychlý start do časů poté. Dění v pohostinství bylo zevrubně medializováno, jak je na tom Praha a zejména centrum bez turistů víme docela dobře. Oblasti s vyhlášenými podniky, především těmi s možností ubytování se vrátily víceméně úspěšně. Některé proslavené adresy mají vybukováno dokonce až do hlubokého podzimu.
To vše jsou informace především z prázdnin, doby pro restart pohostinství v tuzemsku nepříliš šťastné.

Rodiny v ten čas odjíždějí k moři nebo na celé léto zabydlují chalupy, podniková školení či setkání umlkají. Ovšem letos tomu bylo jinak. Obava z covidu mnohé odradila od cestování, hledali proto prázdninový relax doma. To vše se v pohostinství července a srpna odrazilo.   Ovšem teď nastává doba lámání chleba. V centru města se sice objevují první skupiny turistů, k vidění jsou i jednotlivci, ale… Přijdou a řadu odložené splátky, jak u hostí tak i restaurací. Projeví se důsledek propuštění a snížení mezd, zvolna přichází čas přípravy na zimu .  To znamená další pokračování boje o hosta, nasazování novinek, jak v konceptech, tak i práci kuchyní i obsluhy. Jak si s tím kdo poradí a dokáže nahradit až likvidační absenci turistů – pokud se nevrátí – nebo vylepšit vše, co běželo víceméně a pouze v prostřední kvalitě.


Což je pro nás signál ke znovuzahájení recenzí. Samozřejmě s jistými změnami v pohledu. Především na to, jakou zátěž si do této etapy ta která restaurace přináší. Na druhé straně důkladnější pohled na kreace kuchařů, práci na place, také nahlédnutí na šíři a úspěšnost změn, které tam či tam nastaly.
Takže brzy jsme tu opět s recenzemi!

15. 9. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie