FOODOLOGY

Spices

Nové menu ve Spices: více koření a autentičtější chutě

Šéfkuchař Stephen Senewiratne se vrátil do hotelu Mandarin Oriental a v tamní restauraci předvádí, jak se vaří v Asii.

Návrat Stephena Senewiratneho do kuchyně restaurace Spices hotelu Mandarin Oriental v Praze se byl očekávanou událostí. „Povede se mu comeback, kterým potvrdí své kvality?“ ptali se mnozí. Šlo spíš ale o řečnické otázky.

Se svými sous-chefy Michalem Horváthem a Filipem Kočím postavil Stephen menu, které vykazuje několik pozoruhodností. Zahrnuje několik sekcí od malých jídel přes polévky až k pokrmům připravovaným na woku či na páře, přičemž v každé se objevuje prvek – svým způsobem poněkud riskantní – kterým šéfkuchař přibližuje své kreace stále větší autenticitě. U vědomí toho, že zřejmě už přišel čas oprostit se od poevropšťování původních receptur, povolil uzdu kořením.

To, co má být ostré, opravdu pálí jako ďábel, kyselé je kyselé, až vám někdy možná zatrne. Ale není třeba se bát, kořenění je sice vytaženo na samu hranici žádoucí intenzity, nikdy ji však v rámci asijských kuchyní nepřekročí.

Tento přístup umožňuje našinci odkrýt pravé kouzlo Asie, kde jsou intenzivní chutě úžasně provázané a optimálně se řadí za sebou. Senewiratne a jeho tým tak úžeji propojili produkty kuchyně s názvem restaurace – Spices a stojí to věru za to.

Menší porce a styl přípravy navíc umožňují vyzkoušet více různých pokrmů během jedné návštěvy. Co tedy můžete v současnosti ve Spices okusit? Třeba kombinaci, která může vypadat takto:
– salát z hovězího žebra s žakií neboli chlebovníkem a citrónovou trávou
– kuřecí kari ramen s vaječnými nudlemi, kokosovým mlékem a bylinkami
– rendang z dušeného hovězího masa s kokosem, kurkumou, chilli a rýží
– halibut na páře se zázvorem, česnekem, koriandrem a rýží

Když si pak jako finále dopřejete několik kopečků sorbetů z exotického ovoce, večer se přemění ve znamenitý prožitek.

11. 4. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie