FOODOLOGY

Hliněná bašta

Nové menu ve Hliněné baště: daněk na fíkách i srnčí s brusinkami

Restaurace Hliněná bašta na jihozápadním okraji Prahy přichází s novým jídelním lístkem. Soustředí se hlavně na zvěřinu.

Menu posledního kvadrantu roku se v průhonické Hliněné baště nese v pestré kombinaci jídel s podzimní až zimní tématikou. Vedle nezbytných dýní – například ve variantě vídeňského dýňového krému, nebo jako součásti koláčů quiche – to budou sladkovodní ryby, podzimní ovoce – a samozřejmě zvěřina.

I když venkovní terasa zesmutněla a zeje prázdnotou, nic nevadí. Hřejivá útulná atmosféra se přesunula do nitra bašty, kde se díky specialitám šéfkuchaře a majitele podniku Hynka Vávry zabydlela. Na lístku se opět objevila zvěřinová paštika s cibulovým chutney. Letos nově jsou do menu zařazeny alsaské slané koláče s bohatou náplní. Polévkový part posílí o hříbkovou s kaštany či vývar z bažanta s knedlíčky a zeleninou.

Hlavní slovo však bude mít zvěřina. Srnčí ragú připravené s portským vínem a brusinkami, daňčí hřbet na fíkách a ostružinách i kančí medailonky se švestkovou nebo šípkovou omáčkou jsou jistotou stejně jako důkazem chuťové ekvilibristiky šéfkuchařovy. Nechybějí ani ryby, zástupcem těch sladkovodních je třeba candát na másle s dýňovým pyré.

Mezi dezerty se pak o přízeň hostů uchází jablečné pyré se skořicí a krémem z mascarpone či kaštanová pěna s hruškovo vinnou omáčkou.

Hliněná bašta se s odchodem léta vyrovnala po svém – nabídla noblesní menu výrazně podzimního ladění, kde se tu a tam objeví lehké připomenutí blížících se Vánoc. Spolu s konejšivou atmosférou, přátelskou obsluhou a také poměrně atraktivní vinnou kartou zůstává tento podnik milou zastávkou v předvánočním shonu, který zvolna nastává.

7. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie