Nové menu ve Hliněné baště: daněk na fíkách i srnčí s brusinkami
Restaurace Hliněná bašta na jihozápadním okraji Prahy přichází s novým jídelním lístkem. Soustředí se hlavně na zvěřinu.
Menu posledního kvadrantu roku se v průhonické Hliněné baště nese v pestré kombinaci jídel s podzimní až zimní tématikou. Vedle nezbytných dýní – například ve variantě vídeňského dýňového krému, nebo jako součásti koláčů quiche – to budou sladkovodní ryby, podzimní ovoce – a samozřejmě zvěřina.
I když venkovní terasa zesmutněla a zeje prázdnotou, nic nevadí. Hřejivá útulná atmosféra se přesunula do nitra bašty, kde se díky specialitám šéfkuchaře a majitele podniku Hynka Vávry zabydlela. Na lístku se opět objevila zvěřinová paštika s cibulovým chutney. Letos nově jsou do menu zařazeny alsaské slané koláče s bohatou náplní. Polévkový part posílí o hříbkovou s kaštany či vývar z bažanta s knedlíčky a zeleninou.
Hlavní slovo však bude mít zvěřina. Srnčí ragú připravené s portským vínem a brusinkami, daňčí hřbet na fíkách a ostružinách i kančí medailonky se švestkovou nebo šípkovou omáčkou jsou jistotou stejně jako důkazem chuťové ekvilibristiky šéfkuchařovy. Nechybějí ani ryby, zástupcem těch sladkovodních je třeba candát na másle s dýňovým pyré.
Mezi dezerty se pak o přízeň hostů uchází jablečné pyré se skořicí a krémem z mascarpone či kaštanová pěna s hruškovo vinnou omáčkou.
Hliněná bašta se s odchodem léta vyrovnala po svém – nabídla noblesní menu výrazně podzimního ladění, kde se tu a tam objeví lehké připomenutí blížících se Vánoc. Spolu s konejšivou atmosférou, přátelskou obsluhou a také poměrně atraktivní vinnou kartou zůstává tento podnik milou zastávkou v předvánočním shonu, který zvolna nastává.