FOODOLOGY

Hliněná bašta

Nové menu ve Hliněné baště: daněk na fíkách i srnčí s brusinkami

Restaurace Hliněná bašta na jihozápadním okraji Prahy přichází s novým jídelním lístkem. Soustředí se hlavně na zvěřinu.

Menu posledního kvadrantu roku se v průhonické Hliněné baště nese v pestré kombinaci jídel s podzimní až zimní tématikou. Vedle nezbytných dýní – například ve variantě vídeňského dýňového krému, nebo jako součásti koláčů quiche – to budou sladkovodní ryby, podzimní ovoce – a samozřejmě zvěřina.

I když venkovní terasa zesmutněla a zeje prázdnotou, nic nevadí. Hřejivá útulná atmosféra se přesunula do nitra bašty, kde se díky specialitám šéfkuchaře a majitele podniku Hynka Vávry zabydlela. Na lístku se opět objevila zvěřinová paštika s cibulovým chutney. Letos nově jsou do menu zařazeny alsaské slané koláče s bohatou náplní. Polévkový part posílí o hříbkovou s kaštany či vývar z bažanta s knedlíčky a zeleninou.

Hlavní slovo však bude mít zvěřina. Srnčí ragú připravené s portským vínem a brusinkami, daňčí hřbet na fíkách a ostružinách i kančí medailonky se švestkovou nebo šípkovou omáčkou jsou jistotou stejně jako důkazem chuťové ekvilibristiky šéfkuchařovy. Nechybějí ani ryby, zástupcem těch sladkovodních je třeba candát na másle s dýňovým pyré.

Mezi dezerty se pak o přízeň hostů uchází jablečné pyré se skořicí a krémem z mascarpone či kaštanová pěna s hruškovo vinnou omáčkou.

Hliněná bašta se s odchodem léta vyrovnala po svém – nabídla noblesní menu výrazně podzimního ladění, kde se tu a tam objeví lehké připomenutí blížících se Vánoc. Spolu s konejšivou atmosférou, přátelskou obsluhou a také poměrně atraktivní vinnou kartou zůstává tento podnik milou zastávkou v předvánočním shonu, který zvolna nastává.

7. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie