FOODOLOGY

Zelený chřest s estragonovým máslem a pošírovaným vejcem

Kalina cuisine & vins má nové menu: smrže i snový dezert

S každým dalším novým jídelním lístkem Miroslav Kalina profesně o kousek vyroste. Na tom posledním v restaurantu Kalina cuisine & vins se ukazuje jako mimořádný ladič chutí. Vystavěl totiž kompozice, které složením a provedením osloví i zkušené gurmety, které hned tak něco nepřekvapí. Nepřehlédnutelnou roli v něm hraje smrž, chřest stejně jako jehněčí, selečí či telecí maso.

Mezi předkrmy zaujme salát z avokáda, merlíku čilského čili quinoy, ředkviček a fazolek fava s mladými salátovými listy, který na úvod osvěží a probudí chutě. Elegantní je Kalinův bisque s humrem a estragonovými nočky, chuťově vyladěný do jemnosti až dámské, která je v případě „vyvařených skeletů“ nevídaná. Typická nahořklost polévky ustupuje do pozadí, aby se prosadila jemnost humřího masa, doladěná estragonovým štychem taštiček.

Z hlavních položek nového menu Kalina cuisine & vins může zaujmout pečené jehněčí karé s fazolovým ragú a rovněž jehněčí klobásou merguez, pro milovníky ryb se nabízí pošírovaný candát se zeleninovým pot-au-feu. Ať už si ale z umění Miroslava Kaliny vyberete cokoli, určitě nevynechejte vanilkový krém se sorbetem a filátky krvavých pomerančů, to vše zakleté v čokoládové kouli. Tu před vámi totiž kuchař rozpustí flambováním likérem Cointreau.

6. 5. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie