FOODOLOGY

Mikrofarma v Praze

Nová pražská restaurace: Mikrofarma plná burgerů, sádla a škvarků

Farmářské řeznictví a bistro Mikrofarma se koncem února zjevilo na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Po dvou brněnských pobočkách expanduje úspěšný koncept do Prahy.

Komorní podnik lišácky využil lokace na místě, které má farmářskou tradici díky trhům, jež tam probíhají. Poprvé o sobě dal vědět při festivalu Prague Wine Week 2017, když poodhalil část svého zaměření – cíleně párovat chutná jídla s dobrými a lepšími víny.

Nabízet kvalitní jídlo s čitelným původem, to je hlavní krédo zakladatelů Mikkrofarmy. Maso vybírají u osvědčených chovatelů, kteří navíc praktikují šetrnou porážku. Maso netknutné stresem nechávají až šest týdnů zrát procesem suchého zrání ve vlastních zrárnách.

Vedle vyzrálého hovězího nabízejí bio jehněčí z Bílých Karpat, farmářské vepřové či kuřata z volného chovu. V sortimentu mají také zvěřinu, perličky či králíky. Sami produkují i „čisté“ uzeniny, k mání jsou zde dětské výrobky nebo třeba bezlepkové klobásky.

Pokud si v Mikrofarmě dáte steak, dostanete k němu i takzvanou steak card s QR kódem. Jeho naskenováním získáte podrobné informace o konkrétním zvířeti, z něhož maso pochází. Ze které bylo farmy, o jaké plemeno jde, stáří v době porážky, skladba krmení a délka zracího procesu masa.

Martin Kuncek a Alan Munteanu, autoři konceptu, mají možná oproti jiným o něco lehčí pozici. Oba jsou lékaři, což vás může zbavit pochyb v případě ne zrovna dietních, ale v případě Mikrofarmy lahodných dobrot. Třeba tamní sádlo nebo vzácně chutné škvarky musíte ochutnat, protože – podávány rukou lékaře – měly by být vlastně lékem.

3. 3. 2017

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie