FOODOLOGY

Mikrofarma v Praze

Nová pražská restaurace: Mikrofarma plná burgerů, sádla a škvarků

Farmářské řeznictví a bistro Mikrofarma se koncem února zjevilo na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Po dvou brněnských pobočkách expanduje úspěšný koncept do Prahy.

Komorní podnik lišácky využil lokace na místě, které má farmářskou tradici díky trhům, jež tam probíhají. Poprvé o sobě dal vědět při festivalu Prague Wine Week 2017, když poodhalil část svého zaměření – cíleně párovat chutná jídla s dobrými a lepšími víny.

Nabízet kvalitní jídlo s čitelným původem, to je hlavní krédo zakladatelů Mikkrofarmy. Maso vybírají u osvědčených chovatelů, kteří navíc praktikují šetrnou porážku. Maso netknutné stresem nechávají až šest týdnů zrát procesem suchého zrání ve vlastních zrárnách.

Vedle vyzrálého hovězího nabízejí bio jehněčí z Bílých Karpat, farmářské vepřové či kuřata z volného chovu. V sortimentu mají také zvěřinu, perličky či králíky. Sami produkují i „čisté“ uzeniny, k mání jsou zde dětské výrobky nebo třeba bezlepkové klobásky.

Pokud si v Mikrofarmě dáte steak, dostanete k němu i takzvanou steak card s QR kódem. Jeho naskenováním získáte podrobné informace o konkrétním zvířeti, z něhož maso pochází. Ze které bylo farmy, o jaké plemeno jde, stáří v době porážky, skladba krmení a délka zracího procesu masa.

Martin Kuncek a Alan Munteanu, autoři konceptu, mají možná oproti jiným o něco lehčí pozici. Oba jsou lékaři, což vás může zbavit pochyb v případě ne zrovna dietních, ale v případě Mikrofarmy lahodných dobrot. Třeba tamní sádlo nebo vzácně chutné škvarky musíte ochutnat, protože – podávány rukou lékaře – měly by být vlastně lékem.

3. 3. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie