Někdy se i zadaří
Ne všechny restaurace dostala jarní pandemie do kolen. Mrkněme na některé šťastnější
Sympatický brněnský podnik Retro Consistorium Ristobar vyplul z kalné zátoky koronaviru plnou parou a téměř bez újmy. Došlo k několika změnám, které se ukazují jako úspěšné. I když z okruhu hostí téměř zcela vypadla korporátní klientela, věrní návštěvníci ji vydatně zastoupili. Do prázdnin velice silné obědy nyní poněkud oslabily, ale stále se drží poměrně vysoko. Hodně pomáhá zahrádka, ovšem Martin Němec vychází hostům slušný kus naproti. Sám se postavil ke sporáku, aby připravil krmě s poněkud odlišnou stavbou.
Lístek mění každých deset dní a vsadil na jednoduchost. Prosté receptury ve stylu italského jihu při pár položkách z vyšší ligy byly trefou do černého. Ve vnímavě pojatých nabídkách se tak objevují lehká osvěžující jídla jako strozzapreti aglio olio s rajčaty a tartar z tuňáka. Vůbec ryby a plody moře se těší poměrně vysoké popularitě. V příjemném chládku Mečové uličky přijdou také vždy k duhu kreace prosté masa, tento týden to budou gnocchi s bazalkovým pestem a pecorinem. Nebo svěží, jakoby v ranní rose utržené saláty. V náladotvorném interiéru tu bývá plno i o večerech, kdy stále častěji přichází ke slovu víno. Možná ne tak drahé etikety, ovšem vždy ve vysoké jakosti. Která spolu s podmaňující atmosférou místa evokují náladu a vracejí ji do doby před pandemií.
Největším hitem baru jsou v současnosti calamari frity s listovým salátem a šafránovou aioli. Možná proto, že provedením a doprovodem lahve svěžího bílého jsou vzpomínkou na minulé dovolené ve Středomoří.
Vedle oněch letních pozdravů Itálie je zde však stále možné dopřát si svou oblíbenou porci masa. Může jí být kupříkladu steak z hovězí svíčkové s čimičuri omáčkou a bramborovou slámou.
Podobně se vede i relativně stále novému místu, restauraci Caravan na Kladně. Ač mladá, díky Jozefu Evanovi a jeho promyšlené pestré kuchyni si brzy získala slušné renomé. Skončení neblahého jara ji zastihlo téměř v té formě jako na jeho začátku. Hodně pomohlo okénko. Kuchař odvážně a úspěšně, nasadil jídla vyššího středu, která v nabídce té doby víceméně scházela. Z okénka tak šla krom dalších populární chobotnice. Ryby se tu vůbec těší velkému zájmu tím spíš, že se objevují v mnoha atraktivních úpravách. Grilovaný filet z lososa, hráškové pesto, hráškové pyré, tomatová salsa, brambory Grenaille, to je rybí varieta současného lístku.
K přívětivému interiéru, kde patinované táflování stěn budí vzpomínku na plážové kóje azurového pobřeží, přibyla i nově nově otevřená letní předzahrádka. Lidé si na ni překvapivě brzy zvykli a pomohli tak zabrzdit propad Caravanu do mokřadu koronavirové beznaděje. Evan také chytře pracuje s nabídkou v čase. Ve městě víceméně stále platí čas před- a po výplatě. Podle toho staví šéf nabídku tak, aby tu své našel každý host. Ten někdy vezme za vděk česnečkou s bramborami, vejcem a krutony. Aby si jindy dopřál Fish & Chips, mačkaný hrášek, hrany a domácí tatarkou. Chytlavé jsou i položky z českého rejstříku, kuřecí prsa na paprice, a špecle, třeba.
Je hodně překvapující, když někdo ve zpola skryté restauraci ne zrovna v centru města nasadí snídaně. Zde se tak stalo. Sice pouze v neděli, ovšem díky tomu tenhle lišácký Evanův tah dostal víkendovou návštěvnost o patro výš. Takže víkendy se tu staly patrně nejsilnějšími dny v týdnu.
Když si tedy v neděli hned po ránu zaskočíte na omeletu Caravan – tři vejce, brambory, slanina, paprika, rajče, cheddar, salátek, klidně unesete kdovíkolik kilometrů na kole. A potom se rychle vrátit zpět, abyste stihli pozdní nedělní oběd před zavíračkou. Co takové francouzské kuřecí prso Supreme, bramborovo-pastiňákové pyré, omáčka z červeného vína, žampiony, slanina, lanýžový olej? Může být při hodně už rozšířené pověsti Evanovy nabídky něco lákavějšího?!