FOODOLOGY

Nejlepší restaurace 2023 podle Zlatých lvů

Dění ve světě přes atraktivní výběr nabízených kvalitních restaurací vyvolává z budoucnosti gastronomie přece jen jisté obavy

14. prosince byla ve Francouzské restauraci Obecního domu uvedena do života kniha Nakladatelství TopLife Czech Nejlepší restaurace 2023. Oč komornější byl tentokrát vlastní křest, o to více prostoru dostala působivá atmosféra jedinečného místa. Zástupce kuchařů byl šéfkuchař jediný – Ondřej Koráb z karlovarského Grandhotelu Pupp, novinářů bylo pomálu nicméně všichni si celé odpoledne užili v přívětivé náladě. Obřad byl tentokrát svižný, dlouhá představování jednotlivých podniků a jejich reprezentantů se nekonala. Vedle zástupců nakladatele se aktu ujal Jaroslav Novák, předseda představenstva společnosti Vyšehrad 2000 Group. Ta dnes pohostinské prostory Obecního domu provozuje.

Kniha se stovkou oceněných restaurací je provedena ve stejné kvalitě obsahu i provedení jako všechny předchozí. Jenom se možná některým vloudila do mysli myšlenka o tom, do jaké míry lze vnímat prohlášení o tom, že „… zbrusu nová knižní publikace čtenářům přináší přehled nejkvalitnějších gastronomických podniků České republiky pro rok 2023“. Stále ještě není konec roku 2022 a situace v branži zdaleka není kdovíjak stabilizovaná.
Vlády se ujme leden 2023, na řadu přijde tradiční útlum dění v prvních dvou měsících roku. Navíc na stole přistanou první složenky nových záloh za energie, silný cestovní ruch zůstane i nadále ochromený. Ostatní rizika raději nedomýšlet…
Věřme však, že se nevyplní katastrofické scénáře a za pár měsíců nezmizí řada restaurací navždy z dnes tak ambiciózního seznamu v publikaci. To přejme nové knize, všem jejím realizátorům, hlavně a nejvíce však všem milovníkům nadstandardní gastronomie!

zdroje fotografií: stránky restaurace a ©Edita Volková

22. 12. 2022

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie