FOODOLOGY

Richard Fuchs

Názor: Nová možnost pro domácí „kuchařky“? No, nevím

Na jednu stranu se společnost opájí delikatesami na kuchařských kurzech a na straně druhé vznikají podivné koncepty rychlého stravování. Čím to je?

Instantní, rychlé a zároveň kvalitní? To jsou pojmy, které většinou nejdou v jídle moc dohromady. Nová značka Navařeno ale ukazuje, že to možné je. Obsahuje několik řad hotových a „skoro hotových” jídel, která si snadno připravíte za pár minut a spolehlivě vás zasytí i během náročného dne. Už nyní si zákazníci sítě Sklizeno budou moci koupit zrníčkové saláty, hotová jídla, oříšková másla, během několika měsíců se přidají omáčky, snídaně a dezerty.

Nahoru a dolů jako jojo, tak se utkáváme se současnou gastronomií. Na jedné straně dámy absolvují prestižní kuchařské kurzy, certifikátem se chlubí kamarádkám a potom ho někam pověsí nebo zatrčí do šuplíku. Jenže obědy tráví v poklusu na ulici, nebo cestováním po městě podle doporučení slevomatů. A večer? „Miláčku, dneska ti něco předvedu, co říkáš. Objevila jsem novinku.“

Ta novinka se jmenuje Navařeno a je popsána v úvodu.

Neumím se vyrovnat s dvojakostí pohledu na gastronomii, který to přináší. Na jedné straně jste společensky mimo, pokud neznáte zpaměti alespoň jeden Pohlreichův recept, nemáte v kapse tři útržky vstupenek z gastrofestivalů a nemáváte diplomem z kurzu. Na druhé straně je vám vnucována možnost sežvýkat za pochodu ulicemi cokoliv z fastfoodu a další varianty instantní rychlé gastronomie.

Slovo kvalitní jsem záměrně vynechal. Postava hlavního aktéra – znovu se objevivšího Richarda Fuchse – jistě má na to, aby produkty vyšperkovala maximem chutí ve správném složení a gradaci. Pokud bude někdejší šéfkuchař slavných podniků pracovat se stejnou invencí a výsledkem jako třeba v Sharm El Sheikh nebo pražském Allegru, může z toho něco opravdu kvalitního narodit. Nechci být přehnaným pesimistou, ale chvíli si přece jen počkám. A dámy, kterých se výše uvedené netýká, prosím o prominutí.

10. 4. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie