FOODOLOGY

Názor: Michelin hlásí „Nad Prahou zataženo“

Vyšel světoznámý průvodce společnosti Michelin vzal Alcronu hvězdu.

Průvodce Michelin Main Cities 2018, na který jsme čekali déle než obvykle, nás příliš nepotěšil. I když, jak se to vezme.

Je jistě pozitivní, že se slavnostní vyhlášení konalo v Budapešti. Tedy ve „východní zóně“, které se komisaři předlouho vyhýbali. Maďarská metropole je navíc tím správným místem. Uherská, potažmo maďarská kuchyně udávala tón i v někdejší C & K monarchii a dnes stojí rozhodně hodně vysoko. Daleko výš, bohužel, než ta kdysi vzývaná naše.

Tím se dostávám ke kyselému jablku, do kterého je třeba kousnout. A to je ztráta jedné pražské hvězdy. Postiženým je Radisson Blu Alcron Hotel Praha a s ním šéfkuchař Roman Paulus, jeho tým i vrcholový management hotelu. Nepátrejme proč, nic tím nezměníme. Nemohu ale zamlčet tolik: o nebezpečí pro hvězdu ve Štěpánské se hovořilo už loni. Očekávaný razantní nástup k nápravě se nedostavil. Že Roman není vizonář, ale perfekcionista, se ví také. Jenom to dnes už nestačí.

Pokud se vedení hotelu spokojí s vysokými zisky, zapomene na tradici a měří svět pouze monetární optikou, k tomu není co říci. Snad jen to, že takový přístup je hazardem, který se nevyplatil.

Když byla Praze udělena třetí hvězda restauraci Field, považoval jsem to a dodnes považuji za úlet pánů komisařů. Jejich současné rozhodnutí nikoliv.

To, že některé restaurace ztratily Biby a jiné je získaly, nejspíš odpovídá jejich skutečné kvalitě. Jen škoda pro Pavola Pavlíka, že už u toho nebyl, jakkoliv některé jeho kroky na samém počátku existence Bistrot104 byly trochu nešťastné.

28. 3. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie