FOODOLOGY

Názor: Michelin hlásí „Nad Prahou zataženo“

Vyšel světoznámý průvodce společnosti Michelin vzal Alcronu hvězdu.

Průvodce Michelin Main Cities 2018, na který jsme čekali déle než obvykle, nás příliš nepotěšil. I když, jak se to vezme.

Je jistě pozitivní, že se slavnostní vyhlášení konalo v Budapešti. Tedy ve „východní zóně“, které se komisaři předlouho vyhýbali. Maďarská metropole je navíc tím správným místem. Uherská, potažmo maďarská kuchyně udávala tón i v někdejší C & K monarchii a dnes stojí rozhodně hodně vysoko. Daleko výš, bohužel, než ta kdysi vzývaná naše.

Tím se dostávám ke kyselému jablku, do kterého je třeba kousnout. A to je ztráta jedné pražské hvězdy. Postiženým je Radisson Blu Alcron Hotel Praha a s ním šéfkuchař Roman Paulus, jeho tým i vrcholový management hotelu. Nepátrejme proč, nic tím nezměníme. Nemohu ale zamlčet tolik: o nebezpečí pro hvězdu ve Štěpánské se hovořilo už loni. Očekávaný razantní nástup k nápravě se nedostavil. Že Roman není vizonář, ale perfekcionista, se ví také. Jenom to dnes už nestačí.

Pokud se vedení hotelu spokojí s vysokými zisky, zapomene na tradici a měří svět pouze monetární optikou, k tomu není co říci. Snad jen to, že takový přístup je hazardem, který se nevyplatil.

Když byla Praze udělena třetí hvězda restauraci Field, považoval jsem to a dodnes považuji za úlet pánů komisařů. Jejich současné rozhodnutí nikoliv.

To, že některé restaurace ztratily Biby a jiné je získaly, nejspíš odpovídá jejich skutečné kvalitě. Jen škoda pro Pavola Pavlíka, že už u toho nebyl, jakkoliv některé jeho kroky na samém počátku existence Bistrot104 byly trochu nešťastné.

28. 3. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice