FOODOLOGY

Gilad Peled

Názor: Jak Praha přišla o michelinské hvězdy

Izraelský šéfkuchař Gilad Peled získal po svém odchodu z restaurace Bellevue již druhé ocenění od Michelinu. Pro podnik Gordona Ramsaye.

To, že s naší gastronomickou scénou stále není všechno v pořádku, ukázal případ restaurace MaSa na Ovocném trhu. Tahle příhoda však není jediným ukazatelem malé prozíravosti restauratérů. Uvedu jiný příklad, jak si zkušený matador mezi vyhlášenými majiteli restaurací Sanjiv Suri nechal uniknout téměř jistou hvězdu od Michelinů (po které, ač to nahlas netvrdí, jako každý v branži touží).

Když v létě roku 2013 naskočil do kuchyně v Bellevue nesmlouvavý Izraelec Gilad Peled, zdálo se být všechno na nejlepší cestě. Po krátkém čase vystřihl menu pro párování s vyhlášenými víny z Champagne a vyvolalo to ohlas až nadšený. Vzpomínám na jeho pithivier z křepelky s celerovou remuládou, římským salátem a jarním jus v doprovodu elegantního Philipponnat Cuvée „1522“ Brut Millésime 2002, veliká paráda to tenkrát byla!

Vše se zdálo jasné. Jen bylo třeba přichystat červený koberec slávy na chvíli, kdy v restauraci přistane hvězda z michelinského nebe. Gilad se touhou po ní netajil a v kuchyni předváděl neuvěřitelné ekvilibristiky chutí. Jenže ouha! Po zhruba roce Gilad jednoho dne zabalil nože do utěrky a zmizel.

Zřejmě jen proto, aby na hvězdy skutečně dosáhl. Po první hvězdě získané ani ne po roce působení na pozici výkonného šéfkuchaře v Ramsayově Le Pressoir d’Argent v Bordeax přistála nedávno na jeho výložkách druhá.

Lze mu to jen přát. Ovšem nemělo by jednoho z největších znalců českého pohostinského prostředí Suriho mrzet, že to nebylo v Bellevue a z Gilada se nestal michelinský podporučík právě v Praze? Je gastronomická scéna naší metropole opravdu zpovykaná tak, že ji nepřečte ani ten, kdo v ní žije už čtvrt století? Nebo měl Ramsay v Giladův um více důvěry a trpělivosti?

16. 2. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice