FOODOLOGY

Gilad Peled

Názor: Jak Praha přišla o michelinské hvězdy

Izraelský šéfkuchař Gilad Peled získal po svém odchodu z restaurace Bellevue již druhé ocenění od Michelinu. Pro podnik Gordona Ramsaye.

To, že s naší gastronomickou scénou stále není všechno v pořádku, ukázal případ restaurace MaSa na Ovocném trhu. Tahle příhoda však není jediným ukazatelem malé prozíravosti restauratérů. Uvedu jiný příklad, jak si zkušený matador mezi vyhlášenými majiteli restaurací Sanjiv Suri nechal uniknout téměř jistou hvězdu od Michelinů (po které, ač to nahlas netvrdí, jako každý v branži touží).

Když v létě roku 2013 naskočil do kuchyně v Bellevue nesmlouvavý Izraelec Gilad Peled, zdálo se být všechno na nejlepší cestě. Po krátkém čase vystřihl menu pro párování s vyhlášenými víny z Champagne a vyvolalo to ohlas až nadšený. Vzpomínám na jeho pithivier z křepelky s celerovou remuládou, římským salátem a jarním jus v doprovodu elegantního Philipponnat Cuvée „1522“ Brut Millésime 2002, veliká paráda to tenkrát byla!

Vše se zdálo jasné. Jen bylo třeba přichystat červený koberec slávy na chvíli, kdy v restauraci přistane hvězda z michelinského nebe. Gilad se touhou po ní netajil a v kuchyni předváděl neuvěřitelné ekvilibristiky chutí. Jenže ouha! Po zhruba roce Gilad jednoho dne zabalil nože do utěrky a zmizel.

Zřejmě jen proto, aby na hvězdy skutečně dosáhl. Po první hvězdě získané ani ne po roce působení na pozici výkonného šéfkuchaře v Ramsayově Le Pressoir d’Argent v Bordeax přistála nedávno na jeho výložkách druhá.

Lze mu to jen přát. Ovšem nemělo by jednoho z největších znalců českého pohostinského prostředí Suriho mrzet, že to nebylo v Bellevue a z Gilada se nestal michelinský podporučík právě v Praze? Je gastronomická scéna naší metropole opravdu zpovykaná tak, že ji nepřečte ani ten, kdo v ní žije už čtvrt století? Nebo měl Ramsay v Giladův um více důvěry a trpělivosti?

16. 2. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie