FOODOLOGY

Náplavka v Praze

Názor: Foodfestivaly, kam kráčíte?

Gastronomické akce na náplavkách a náměstích čím dál zdatněji konkurují „oficiálním“ foodfestivalům. Ty kvůli tomu přicházejí o vystavovatele i o návštěvníky.

Spousta renomovaných restaurací v ohromujícím prostředí, které sem tam doplňuje nějaký stánek s exotickými lahůdkami? Náplavky a městské parky, jež se o víkendech zaplní hamburgery, domácími mošty či svrchně kvašeným pivem? Kam se ubírají populární gastronomické přehlídky všeho druhu? Těžko říci.

Nejznámější podnik toho druhu, Prague Food Festival 2017, je názorným příkladem, že tvrdá konkurence mezi festivaly ubírá i těm nejhonosnějším přehlídkám na lesku. Z někdejších sedmdesáti subjektů, mezi nimiž nechyběla asi žádná restaurace hodná toho jména, se letos stanou zhruba čtyři desítky. V průběhu tří dnů konání festivalu se sice nějakých sedm osm podniků změní, nicméně celkový počet se stejně vyhoupne maximálně na padesát. Restaurací s velkým R navíc mezi ohlášenými není ani pět. Ostatní jsou skalní účastníci, kteří tvoří víceméně „vatu“. Nesnižuji tím jejich úroveň, chraň pánbůh, ale třeba „michelinka“ se na Prague Food Festival 2017 nechystá ani jedna.

Na druhém pólu se nabízí řada akcí pořádaných jednak na levobřežní náplavce, jednak na Karlínském náměstí a dalších místech. Akce nenáročné, které si nedělají hvězdné ambice, ale o to silnějším tahem na branku.

Každá představuje zhruba tentýž počet restaurací jako Prague Food Festival, ovšem výběr je jasně tématicky zaměřen. Všechny přítomné podniky jsou aktivní v pohostinství a k jejich produktům se dostanete buď úplně bez vstupného, anebo za třetinu toho, které požaduje Prague Food Festival. Získáte tak vcelku uspokojivý průřez tím, co se ve městě děje na poli pálivých jídel, uzenin, grilovaček či piva.

Pravda, bývá tam hlava na hlavě, ale lidé nespěchají a v klidu a s humorem si odstojí dlouhé fronty. Konfrontace v jednom čase na jednom místě je pro ně zřejmě natolik lákavá, že jsou ochotni obětovat trochu pohodlí.

Příchozí se povýtce ani necítí zklamáni nabídkou. Čím méně očekávají, tím více se jim dostává. Nejsou přitom právě tohle atributy, na které by měly lákat gastronomické festivaly? Náplavky a náměstí začínají festivalům pěkně zatápět, řekl bych.

Gastronomické akce počátku léta:

  • Asie vzdálená a blízká  25. 5.     Náměstí Jiřího z Poděbrad          vstup zdarma
  • Prague Food Festival   26.–28. 5.            Vyšehrad            vstupné 550 Kč
  • Garden Food Festival Ostrava 10. 6. –11. 6.      Dolní oblast Vítkovice    vstupné 350 Kč
  • Street Food Rocks Brno 2017   17. 6.     Lužánky
  • Street Food Rocks Hradec Králové 2017              24. 6.     Smetanovo nábřeží
  • Fishkus, Festival ryb a seafoodu             10. 6.     Smíchovská náplavka    vstupné 0–50 Kč
  • Všechny chutě světa   17. 6.     Zámek Dobřichovice      vstupné 100 Kč

25. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice