FOODOLOGY

Zbraslavský hostinec

Návrat starých časů. Nový Zbraslavský hostinec je retro

Na jihozápadním okraji Prahy se otevřela nová hospoda. Čepuje plzeňské pivo a nabízí tradiční českou kuchyni.

Nová hospoda na Zbraslavi nedaleko Národní galerie se snaží přivolat atmosféru někdejší české pivní kultury a kuchyní počátků minulého století. Člověku tak ani nepřijde, že sedí v někdejší šatlavě. Pravda, ta na místě bývala pouze do roku 1878, přičemž během dvousetleté historie budovy tam povětšinou sídlila hospoda.

V decentně navrženém interiéru na sebe upozorňují hlavně dvouplášťové, přímo chlazené tanky umístěné mezi stoly v lokálu a na malebném nádvoří. Zbraslavský Hostinec se tak sympaticky vyhýbá podobnosti s většinou restauračních řetězců a uměřeně spojuje modernu se starosvětskostí.

Na čepu je kromě Plzeňského Prazdroje černý Velkopopovický Kozel, pšeničný Fénix, nealkoholický Birell a jablečný cider Kingswood. Českou klasiku v kuchyni má na starosti tým šéfkuchaře Pavla Diamanta.

Za specialitu podniku kuchaři označují grilované koleno z přeštického „pašíka“, v nabídce je k mání i škvarkový „tatarák“, kachna na kmínu, grilovaný hovězí pupek, jehněčí klobásky či zabíjačkový prejt s pečenými brambory.

Nakolik Zbraslavský hostinec přesvědčí, teprve uvidíme. I na Zbraslavi totiž platí skutečnost, že hospoda může atmosféru navodit, podržet ji však musí hlavně výčepní, kuchaři a obsluha.

21. 9. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu