FOODOLOGY

Zbraslavský hostinec

Návrat starých časů. Nový Zbraslavský hostinec je retro

Na jihozápadním okraji Prahy se otevřela nová hospoda. Čepuje plzeňské pivo a nabízí tradiční českou kuchyni.

Nová hospoda na Zbraslavi nedaleko Národní galerie se snaží přivolat atmosféru někdejší české pivní kultury a kuchyní počátků minulého století. Člověku tak ani nepřijde, že sedí v někdejší šatlavě. Pravda, ta na místě bývala pouze do roku 1878, přičemž během dvousetleté historie budovy tam povětšinou sídlila hospoda.

V decentně navrženém interiéru na sebe upozorňují hlavně dvouplášťové, přímo chlazené tanky umístěné mezi stoly v lokálu a na malebném nádvoří. Zbraslavský Hostinec se tak sympaticky vyhýbá podobnosti s většinou restauračních řetězců a uměřeně spojuje modernu se starosvětskostí.

Na čepu je kromě Plzeňského Prazdroje černý Velkopopovický Kozel, pšeničný Fénix, nealkoholický Birell a jablečný cider Kingswood. Českou klasiku v kuchyni má na starosti tým šéfkuchaře Pavla Diamanta.

Za specialitu podniku kuchaři označují grilované koleno z přeštického „pašíka“, v nabídce je k mání i škvarkový „tatarák“, kachna na kmínu, grilovaný hovězí pupek, jehněčí klobásky či zabíjačkový prejt s pečenými brambory.

Nakolik Zbraslavský hostinec přesvědčí, teprve uvidíme. I na Zbraslavi totiž platí skutečnost, že hospoda může atmosféru navodit, podržet ji však musí hlavně výčepní, kuchaři a obsluha.

21. 9. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie