FOODOLOGY

Na talířích Asie

Mezi zástupci pestré asijské kuchyně se našel prostor i pro tu českou

Výrazně se přes okénko činila skupina Café Buddha. Z přeširoké nabídky sestavili Štěpán Návrat se Sofií Smith a celou kuchařskou partou široký atraktivní výběr jídel přes ulici. Zahrnuje pokrmy z velké části asijských kuchyní všem pravidelným hostům dobře známé. Do 1. prosince, pokud slibované otevření restaurací 30. listopadu něco nezmění – je v Norské k mání za všechny další chody šestnácti kusový Tuna Maki Set. Pro ty, kdo si s asijskou kuchyní zatím netykají a chtěli by to zkusit jde o tradiční maki rolku s tuňákem, wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou. Lehký a nálodotvorný je Chuka Wakame – salátek z marinovaných mořských řas wakame. Nezatíží organizmus a z myšlenek probudí ty lepší. I pro vás, kteří si na exotiku zvlášť nepotrpíte, jsou v nabídce lákající varianty z české klasiky. Smažený telecí řízek, bramborový salát, hořčice, cibule, okurka, majonéza nebo hovězí hrudí na víně s kořenovou zeleninou a gratinovanými bramborami.

Kdybyste si však nedokázali z toho všeho vybrat, mají tu v záloze vychytávku, která téměř jistě zabere. Říkají jí Choose Way a jde o tématická meníčka vybraných etnických kuchyní kontinentu. Tak kupříkladu Vietnam Way sestává z Bahn Mi – bagety s trhaným hovězím, kořením 5spice, majonézou, kyselou okurkou, cibulí… a ještě je tam mrkev, arašídy a koriandr. Cari Ga pak nabízí vietnamské žluté kari s kuřecím masem vařeným v kokosovém mléce, zeleninu a rýži.
Indonéská varieta to je Soto Ayam – kuřecí polévka s kokosovým mlékem, galangal, vejce, nudle, brambor, koriandr a Javanese Beef – pečené hovězí maso s asijským kořením v silné sójové šťávě s červenou cibulí, jasmínová rýže.
I zde je kam sáhnout, Choose Way má v arzenálu celkem půl tuctu meníček. A samozřejmě pro zaryté konzumenty jen toho českého je zde i taková možnost. Dost lákavá, mám za to. Selská bramborová polévka ze zeleninového vývaru, mrkev, houby, majoránka, a trhané vepřové koleno, pečené brambory, křen, zelí (coleslaw).
Z Cafe Buddha si tak můžete objednat nebo nechat dovézt pestré jídlo, které umí potěšit. Jak ty znalé, tak i novice, kteří se rozhodli to s „Asií“ zkusit premiérově. Je zde, jak již řečeno, vsuvka pro ortodoxní konzumenty osvědčených krmí českých. A kdyby restaurace 30.11. nakrásně dostaly zelenou, „Café Buddha přes ulici“ jede v nastavených parametrech dál.

26. 11. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie