FOODOLOGY

Pražma královská, dýňové ʺšpagetyʺ s oregánem, dýňové pyré, nakládaná máslová dýně

Monstrózní dýně V Zátiší: zachrání se v polévce, se srnou, grilované i nakládané

V Zátiší budou od 17. do 21. října zachraňovat dýně, které vyrostly esteticky „nevhodně“. Speciální menu připravil tamní šéfkuchař Igor Chramec.

V popelnicích končí každým rokem až třetina ve světě vyprodukovaných potravin, které by nasytily až tři miliardy lidí, a jejich tržní cena se rovná hrubému domácímu produktu Švýcarska. Potraviny putují do odpadu nebo jsou zaorávány přímo na polích buď pro nevyhovující velikost, tvar, nebo prostě proto, že byla nadúroda. Objevuje se proto čím dál víc lidí, kteří to chtějí změnit.

Patří k nim i pražská restaurace V Zátiší, která se spojila s iniciativou Zachraň jídlo. Šéf kuchyně restaurace Igor Chramec při prvním pokusu o „záchranu“ zpracuje dýně nestandardní velikosti. Nejde o výpěstky, které jsou nestandardní třeba pro opožděnější sklizeň, a tedy přezrání. To si s nimi – a s pěstiteli – jen příroda trochu zahrála. V týdnu od 17. do 21. října připraví z těchto rozměrově nevyhovujících produktů nadstandardní menu v rámci vysoké kulinarie, která je V Zátiší doma.

Čtyřchodové dýňové menu slibuje zajímavý podzimní labužnický zážitek. Úvodem do něj je polévka z muškátové dýně, cizrny a kokosového mléka ochucená koriandrem. Coby hlavní chody se představí pražma královská s dýňovými spaghetti, oregánem, dýňovým pyré a nakládanou máslovou dýní spolu se srnou, kterou doprovodí cous-cous vařený v dýňové šťávě, grilovaná dýně Sweet dumpling carnival, dýňové chutney a houbová omáčka. Závěr obstará dýňový koláček se sorbetem z jablek a omáčkou miso butterscotch.

3. 10. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie