FOODOLOGY

Pražma královská, dýňové ʺšpagetyʺ s oregánem, dýňové pyré, nakládaná máslová dýně

Monstrózní dýně V Zátiší: zachrání se v polévce, se srnou, grilované i nakládané

V Zátiší budou od 17. do 21. října zachraňovat dýně, které vyrostly esteticky „nevhodně“. Speciální menu připravil tamní šéfkuchař Igor Chramec.

V popelnicích končí každým rokem až třetina ve světě vyprodukovaných potravin, které by nasytily až tři miliardy lidí, a jejich tržní cena se rovná hrubému domácímu produktu Švýcarska. Potraviny putují do odpadu nebo jsou zaorávány přímo na polích buď pro nevyhovující velikost, tvar, nebo prostě proto, že byla nadúroda. Objevuje se proto čím dál víc lidí, kteří to chtějí změnit.

Patří k nim i pražská restaurace V Zátiší, která se spojila s iniciativou Zachraň jídlo. Šéf kuchyně restaurace Igor Chramec při prvním pokusu o „záchranu“ zpracuje dýně nestandardní velikosti. Nejde o výpěstky, které jsou nestandardní třeba pro opožděnější sklizeň, a tedy přezrání. To si s nimi – a s pěstiteli – jen příroda trochu zahrála. V týdnu od 17. do 21. října připraví z těchto rozměrově nevyhovujících produktů nadstandardní menu v rámci vysoké kulinarie, která je V Zátiší doma.

Čtyřchodové dýňové menu slibuje zajímavý podzimní labužnický zážitek. Úvodem do něj je polévka z muškátové dýně, cizrny a kokosového mléka ochucená koriandrem. Coby hlavní chody se představí pražma královská s dýňovými spaghetti, oregánem, dýňovým pyré a nakládanou máslovou dýní spolu se srnou, kterou doprovodí cous-cous vařený v dýňové šťávě, grilovaná dýně Sweet dumpling carnival, dýňové chutney a houbová omáčka. Závěr obstará dýňový koláček se sorbetem z jablek a omáčkou miso butterscotch.

3. 10. 2016

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie