Mlýnec představuje podzimní menu. Zavítá do Périgordu i do Asie
Šéfkuchař Marek Šáda pro září postavil nabídku, v níž se mísí poslední dozvuky léta s variacemi na podzimní téma.
Má to tím složitější, že menu v restauraci Mlýnec mění měsíc co měsíc. Je s podivem, kde bere nápady pro své kreace. Pozdrav odcházejícím prázdninám představuje – mezi hlavními chody – na másle pečený mořský vlk provázený japonskou omáčkou ponzu, tapiokovými perlami, kukuřicí, císařským hráškem, kedlubnou a ředkvičkou. Ryba nabízí díky pestrému souboru ostatních komponent zajímavé chuťové vjemy. Tapiokové kuličky s ponzu navozují exotiku asijských krmí, máslová sladká kukuřice evokuje přípravy z Latinské Ameriky. Mládím kypící hrášek, kedlubna a ředkvičky hlásají zdánlivě nenápadné, v tomto případě však velice případné chutě české. Samozřejmě všechno odvisí od precizní přípravy a optimální souhry s hlavní bází pokrmu, kvalitní čerstvou rybou.
Více do podzimu je laděný grilovaný hovězí flap steak s divokými houbami, cibulí, kadeřávkem a omáčkou périgourdine. Báječné maso není snadné připravit do tak povedené formy, jakou má zde: pevné ve struktuře, přitom křehké, dělící se po vlákně téměř samo. Houby svým důrazem podpořeným omáčkou na bázi hovězího vývaru, černého lanýže a portského vína dělá masu skvělý doprovod stejně jako kadeřavá kapusta.
Když si hlavní chody zarámujete z jedné strany chutě budícím, lehce adstringentním salátem z karotky a jablka, žluté řepy, čekanky a listů římského salátu, z druhé pak malinovým parfait, broskvemi, a spálenou čokoládou, okouzlující variací na malinové téma, a sousta spárujete s dobře vybranými víny – třeba opulentní Dehesa la Granja 2007 se výborně hodí k hovězímu – bude zážitek z večeře patřit mezi ty vzácně vydařené.
Recenzi restaurace Mlýnec čtěte zde
- Salát z karotky a jablka, žlutá řepa, čekanka, římský salát (Mlýnec)
- Na másle pečený mořský vlk, ponzu, tapioca, kukuřice, císařský hrášek, kedlubna, ředkvička
- Grilovaný hovězí angus flap steak, divoké houby, cibule, kadeřávek, omáčka périgourdine
- Malinové parfait, broskve, spálená čokoláda