FOODOLOGY

Grilovaný hovězí angus flap steak, divoké houby, cibule, kadeřávek, omáčka périgourdine

Mlýnec představuje podzimní menu. Zavítá do Périgordu i do Asie

Šéfkuchař Marek Šáda pro září postavil nabídku, v níž se mísí poslední dozvuky léta s variacemi na podzimní téma.

Má to tím složitější, že menu v restauraci Mlýnec mění měsíc co měsíc. Je s podivem, kde bere nápady pro své kreace. Pozdrav odcházejícím prázdninám představuje – mezi hlavními chody – na másle pečený mořský vlk provázený japonskou omáčkou ponzu, tapiokovými perlami, kukuřicí, císařským hráškem, kedlubnou a ředkvičkou. Ryba nabízí díky pestrému souboru ostatních komponent zajímavé chuťové vjemy. Tapiokové kuličky s ponzu navozují exotiku asijských krmí, máslová sladká kukuřice evokuje přípravy z Latinské Ameriky. Mládím kypící hrášek, kedlubna a ředkvičky hlásají zdánlivě nenápadné, v tomto případě však velice případné chutě české. Samozřejmě všechno odvisí od precizní přípravy a optimální souhry s hlavní bází pokrmu, kvalitní čerstvou rybou.

Více do podzimu je laděný grilovaný hovězí flap steak s divokými houbami, cibulí, kadeřávkem a omáčkou périgourdine. Báječné maso není snadné připravit do tak povedené formy, jakou má zde: pevné ve struktuře, přitom křehké, dělící se po vlákně téměř samo. Houby svým důrazem podpořeným omáčkou na bázi hovězího vývaru, černého lanýže a portského vína dělá masu skvělý doprovod stejně jako kadeřavá kapusta.

Když si hlavní chody zarámujete z jedné strany chutě budícím, lehce adstringentním salátem z karotky a jablka, žluté řepy, čekanky a listů římského salátu, z druhé pak malinovým parfait, broskvemi, a spálenou čokoládou, okouzlující variací na malinové téma, a sousta spárujete s dobře vybranými víny – třeba opulentní Dehesa la Granja 2007 se výborně hodí k hovězímu – bude zážitek z večeře patřit mezi ty vzácně vydařené.

Recenzi restaurace Mlýnec čtěte zde

31. 8. 2015

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie