FOODOLOGY

Grilovaný hovězí angus flap steak, divoké houby, cibule, kadeřávek, omáčka périgourdine

Mlýnec představuje podzimní menu. Zavítá do Périgordu i do Asie

Šéfkuchař Marek Šáda pro září postavil nabídku, v níž se mísí poslední dozvuky léta s variacemi na podzimní téma.

Má to tím složitější, že menu v restauraci Mlýnec mění měsíc co měsíc. Je s podivem, kde bere nápady pro své kreace. Pozdrav odcházejícím prázdninám představuje – mezi hlavními chody – na másle pečený mořský vlk provázený japonskou omáčkou ponzu, tapiokovými perlami, kukuřicí, císařským hráškem, kedlubnou a ředkvičkou. Ryba nabízí díky pestrému souboru ostatních komponent zajímavé chuťové vjemy. Tapiokové kuličky s ponzu navozují exotiku asijských krmí, máslová sladká kukuřice evokuje přípravy z Latinské Ameriky. Mládím kypící hrášek, kedlubna a ředkvičky hlásají zdánlivě nenápadné, v tomto případě však velice případné chutě české. Samozřejmě všechno odvisí od precizní přípravy a optimální souhry s hlavní bází pokrmu, kvalitní čerstvou rybou.

Více do podzimu je laděný grilovaný hovězí flap steak s divokými houbami, cibulí, kadeřávkem a omáčkou périgourdine. Báječné maso není snadné připravit do tak povedené formy, jakou má zde: pevné ve struktuře, přitom křehké, dělící se po vlákně téměř samo. Houby svým důrazem podpořeným omáčkou na bázi hovězího vývaru, černého lanýže a portského vína dělá masu skvělý doprovod stejně jako kadeřavá kapusta.

Když si hlavní chody zarámujete z jedné strany chutě budícím, lehce adstringentním salátem z karotky a jablka, žluté řepy, čekanky a listů římského salátu, z druhé pak malinovým parfait, broskvemi, a spálenou čokoládou, okouzlující variací na malinové téma, a sousta spárujete s dobře vybranými víny – třeba opulentní Dehesa la Granja 2007 se výborně hodí k hovězímu – bude zážitek z večeře patřit mezi ty vzácně vydařené.

Recenzi restaurace Mlýnec čtěte zde

31. 8. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice