FOODOLOGY

Mikulov

Mikulov Gourmet Festival 2017: kuchaři známých jmen vaří Dietrichsteiny

Poosmé se do Mikulova od pátku 2. do neděle 4. června sjedou stovky labužníků, aby si užili netradičně pojatý festival.

Návštěva polského krále Jana III. Sobieskiho, vítěze nad Turky u Vídně roku 1683, v Mikulově. To je téma letošního Gourmet Festivalu. Atmosféru umocní svými výkony členové Národního týmu kuchařů ČR, kteří v sedmi hotelích připraví nevšední meníčka vycházející z kuchyně knížecího rodu Dietrichsteinů, samozřejmě patřičně aktualizovaná.

V restaurantu Hotelu Maroli přichystal Martin Svatek jako předkrm telecí pupek s vejcem, slaninou, majonézou a žampiony. Kdo má rád ryby, toho jistě přiláká program Restaurace před zámeckým sklepem. Patrik Bečvář bude podávat opečeného candáta s krémovou omáčkou z pečeného pórku, bramborovými perli s koprem a kaviárem ze pstruha.

Restaurant Sala Terrena na zámku poskytne útočiště Radku Davidovi, který se pustí do hlavního chodu v podobě kuřecí rolády s pyré z karamelizovaného květáku, smaženou bramborovou šiškou, chřestem a krémovou omáčkou z kachních jater. A stýská-li se vám po kuchyni Honzy Horkého, který je teď trochu mimo záběr, najdete ho v Hotelu Galant. Prověřit jeho kreativitu tam lze krom jiného na odvážném ostružinovém dezertu s hráškovou zmrzlinou a citrónovou kůrou. Jiný dezert, který určitě vyvolá diskuze, nabídne Jaroslav Kozdělka. Petržel, med, černý česnek, podmáslí. A adresa? Restaurant v Rodinném Vinařství.

Za zastavení stojí také Restaurant Sojka a spol. Miroslav Husák po aperitivním předkrmu – pstruh, okurka, angrešt, limetka – předloží lákavý hlavní chod. Bude jím hovězí bok s kroketou z uzených žeber, rajskými a tarhoňou. Kuchyni restaurantu Marcela Ihnačáka v Boutique Hotelu Tanzberg zase ovládne Petr Vlásek. Ten vsadil na zvěřinu a jako „hlavák“ nabízí daňka, topinambur, houby, brokolici, cibuli, šípek. Určitě zvědaví budou hosté i na jeho dezert ve složení čokoláda, sečuánský pepř, řepa, ořechy, maliny.

Lehké to nebudou mít vinaři, konkrétně ve Víno Marcinčák a Vinařství Volařík. Posadit vína k tak rozmanitým krmím, to je docela rébus. V rozmanitém sortimentu, jakým oba sklepy disponují, se však správná volba jistě najde.

Noblesní prostředí restaurací, elegantní obsluha a nabízená menu mohou přes svou poutavost vyvolat dilema. Je docela možné, že se budete trápit otázkou, co a kde si dopřát. Na to je jediný lék. „Sjet“ kompletně všechna meníčka. Pro zkušené požitkáře to ve třech dnech nemůže být problém.

30. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice