FOODOLOGY

Masopust nebo Valentin?

Ovar nebo nigiri, to je oč tu běží

Neděle 14. února 2021 je pozoruhodným datem. V jednom dni se potkávají dva významné svátky. Oba, ač svým způsobem letos přímí konkurenti, významně ovlivňují krom jiného i gastronomii toho kterého dne. Kupodivu aniž by si zásadně konkurovaly. Aby se totiž oba sešly v jednom dni, to se stane jednou za já nevím kolik let. Na rozdíl od Masopustu je Svatý Valentin u nás svátkem víceméně novodobým. Ovšem za relativně krátký čas si získal mnoho vyznavačů, zejména mezi mladšími generacemi a především v metropoli a městech.
V letošní na hlavu postavené době přijdeme při jeho oslavách o možnost prožít je v některé restauraci. O to více se kuchaři snažili, aby pravidly okleštěné možnosti vylepšili atraktivní nabídkou večeře.
Což může vyvolat nemalé rozpaky. Svátek zamilovaných by, alespoň podle mých představ, měl vrcholit vášnivou nocí plnou lásky a něhy, která může trvat do ranního rozbřesku.
Proč to všechno říkám? Nedovedu si totiž představit, čím může podobnou noc motivovat menu složené ze tří čtyř chodů třeba české klasiky. Nebo řádného steaku s hromadou hranolků. Nedej pánbůh svíčkovou se šesti!
Z desítek variant nabízených desítkami restaurací se mi nejvíce zalíbilo ve valentinské sestavě krmí, již nabídlo Café Buddha Štěpána Návrata. Vlastně jde o meníčka dvě: Valentýn Sushi Lovers nebo
Valentýn Asian Tapas. Obě exotická svěží, nabitá neotřelými chutěmi Asie. A kdo ví, zda v sobě nenesou i stopu nějakého afrodisiaka, aniž bychom o tom věděli. A jsou provokující a jistě i rozněcující vášeň. Ostatně posuďte sami:
Valentýn Sushi Lovers: Pink Lady 8 ks, Spicy Tuna Bonito 8 ks, Dragon Lovers 8 ks, Sake Maki 8 ks, Kimchi Tamago 5 ks, Nigiri Tobiko 2 ks, Nigiri Ebi 2 ks, Nigiri Maguro 2 ks, Edamame, Chuka Wakame Salad
Ke každému menu je možné získat navíc i láhev Champagne Mumm za lichotivou cenu.

Masopustní neděle je v našich končinách součástí tisíciletých oslav ještě z pohanských dob. Slaví ji především na oblastech a má bohatou tradici i program. Ten, stejně jako Valentinský, bude letos značně okleštěn, ovšem jídla i pití bude všude hojnost. Tradiční jsou víceméně zabíjačkové pochoutky a sladké pečivo.
Řeknete si možná že nejde o žádnou uměřenou konzumaci, ale bezuzdné obžerství, a máte vlastně pravdu. Ovšem za radostného putování od domu k domu, sem tam proloženého štamprličkou mocné pálenky vám přece jen trochu vytráví. I když se letos průvodů nedočkáme, spousta restaurací nabízí zabíjačkové lahůdky v plné sestavě a nejlepší kondici „přes ulici“.
Příkladem za všechny budiž Václav Frič v Čakovičkách Na Pekárně. Ten pořádá zabíjačkový jarmark v podobě prodejních stánků už podruhé, v sobotu 13. února. K mání budou všechny osvědčené zabíjačkové hity.
Jarmark má ale jedno mínus. Vše je k prodeji do vyprodání zásob, což při premiéře netrvalo ani celou hodinu. Proto je lepší, pokud se tam chcete vydat, vyrazit hned na desátou, kdy vše začíná.

 

13. 2. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu