FOODOLOGY

Masopust nebo Valentin?

Ovar nebo nigiri, to je oč tu běží

Neděle 14. února 2021 je pozoruhodným datem. V jednom dni se potkávají dva významné svátky. Oba, ač svým způsobem letos přímí konkurenti, významně ovlivňují krom jiného i gastronomii toho kterého dne. Kupodivu aniž by si zásadně konkurovaly. Aby se totiž oba sešly v jednom dni, to se stane jednou za já nevím kolik let. Na rozdíl od Masopustu je Svatý Valentin u nás svátkem víceméně novodobým. Ovšem za relativně krátký čas si získal mnoho vyznavačů, zejména mezi mladšími generacemi a především v metropoli a městech.
V letošní na hlavu postavené době přijdeme při jeho oslavách o možnost prožít je v některé restauraci. O to více se kuchaři snažili, aby pravidly okleštěné možnosti vylepšili atraktivní nabídkou večeře.
Což může vyvolat nemalé rozpaky. Svátek zamilovaných by, alespoň podle mých představ, měl vrcholit vášnivou nocí plnou lásky a něhy, která může trvat do ranního rozbřesku.
Proč to všechno říkám? Nedovedu si totiž představit, čím může podobnou noc motivovat menu složené ze tří čtyř chodů třeba české klasiky. Nebo řádného steaku s hromadou hranolků. Nedej pánbůh svíčkovou se šesti!
Z desítek variant nabízených desítkami restaurací se mi nejvíce zalíbilo ve valentinské sestavě krmí, již nabídlo Café Buddha Štěpána Návrata. Vlastně jde o meníčka dvě: Valentýn Sushi Lovers nebo
Valentýn Asian Tapas. Obě exotická svěží, nabitá neotřelými chutěmi Asie. A kdo ví, zda v sobě nenesou i stopu nějakého afrodisiaka, aniž bychom o tom věděli. A jsou provokující a jistě i rozněcující vášeň. Ostatně posuďte sami:
Valentýn Sushi Lovers: Pink Lady 8 ks, Spicy Tuna Bonito 8 ks, Dragon Lovers 8 ks, Sake Maki 8 ks, Kimchi Tamago 5 ks, Nigiri Tobiko 2 ks, Nigiri Ebi 2 ks, Nigiri Maguro 2 ks, Edamame, Chuka Wakame Salad
Ke každému menu je možné získat navíc i láhev Champagne Mumm za lichotivou cenu.

Masopustní neděle je v našich končinách součástí tisíciletých oslav ještě z pohanských dob. Slaví ji především na oblastech a má bohatou tradici i program. Ten, stejně jako Valentinský, bude letos značně okleštěn, ovšem jídla i pití bude všude hojnost. Tradiční jsou víceméně zabíjačkové pochoutky a sladké pečivo.
Řeknete si možná že nejde o žádnou uměřenou konzumaci, ale bezuzdné obžerství, a máte vlastně pravdu. Ovšem za radostného putování od domu k domu, sem tam proloženého štamprličkou mocné pálenky vám přece jen trochu vytráví. I když se letos průvodů nedočkáme, spousta restaurací nabízí zabíjačkové lahůdky v plné sestavě a nejlepší kondici „přes ulici“.
Příkladem za všechny budiž Václav Frič v Čakovičkách Na Pekárně. Ten pořádá zabíjačkový jarmark v podobě prodejních stánků už podruhé, v sobotu 13. února. K mání budou všechny osvědčené zabíjačkové hity.
Jarmark má ale jedno mínus. Vše je k prodeji do vyprodání zásob, což při premiéře netrvalo ani celou hodinu. Proto je lepší, pokud se tam chcete vydat, vyrazit hned na desátou, kdy vše začíná.

 

13. 2. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice