FOODOLOGY

Daňčí hřbet, foie gras, kapusta, dýně a kaštany, omáčka z červeného rybízu

Marek Šáda už nevaří jen v Mlýnci. Převzal také Bellevue

Šéfkuchař Zátiší Group připravil v restauraci Mlýnec nové podzimní menu. Zároveň si přibral práci navíc.

Šéfkuchař restaurace Mlýnec na Novotného lávce Marek Šáda přibral koncem srpna do svých povinností i dohled nad chodem sesterského podniku Bellevue. Dosavadní výkonný šéfkuchař Bellevue Petr Bureš se stal sous-chefem ve společnosti Zátiší Catering.

Otázkou je, jak se to projeví na úrovni dvou restaurací skupiny Zátiší. Není pochyb, že Šáda vypiplal Mlýnec z úhoru prostřednosti v krátkém čase na velice slušnou úroveň. Stejně je pravdou, že do Bellevue sídlící nedaleko na Smetanově nábřeží to nebude mít daleko. Pokud však bude tříštit síly mezi dva podniky, nemusí mu vysoký standard invence vydržet dlouho.

Zatím Šádovi nicméně nové nápady nechybějí. V Mlýnci totiž představil podzimní menu a opět se v něm objevují lákavé kousky. Jedním z nich je římský salát s čekankou, kroketami z kozího gervais, fíky a nektarinkou. Jde o svěží odlehčený předkrm plný chutí s exotickým podkresem, který je ještě plný léta.

V dalších chodech ovšem Šáda prostřednictvím použitých surovin reflektuje nadcházející roční období. Daňčí hřbet s foie gras, kapustou, dýní, kaštany a omáčkou z červeného rybízu si už tyká s podzimem. Na podobnou notu hlavně díky kořenové zelenině hraje telecí filet mignon v trojobalu s bramborami, celerem, pečenou karotkou, pažitkovou majonézou, pečená karotka a telecím jusem.

A opomenout by labužníci neměli ani houbové consommé s uzenou cibulí a řeckými nudlemi kataifi. Tahle neobvyklá kombinace je navíc v nabídce podpořena douškem plného těla, a přesto stále svěžího veltlínského zeleného „Alte Reben“ 2015 ze sklepa Fink ve Wachau.

5. 9. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie