FOODOLOGY

Májové pozdravy ze Zátiší Group

S ostrým startem turistické sezóny vytáhli kuchaři těžký kalibr. Tedy co do údernosti, složením a provedením meníček jde o kreace hravé lehké, provokující mládím jara.

Tradičně elegantní a jako vždy trochu překvapivé je květnové menu v Mlýnci. Celé se samozřejmě nese ve znamení chřestu. Upoutá už první kapitola čtyřdílného romaneta na květnové téma. Uzená makrela navozuje očekávání. S lehkou stopou tuku, kterou optimálně eliminuje risotto, doprovázená chřestem, otevírá dokořán brány svěžích podmaňujících chutí jara.
Přes bio vejce – zřídkavou ukázku toho, že co je zdravé, může být i moc dobré, a stařený striploin dojdete k druhému vrcholu menu. Chřest a rebarbora, oděné do křupavé sezamové krajky je svérázný dezert, který opravdu odlehčí. Takže před závěrečnou kávou se zdaleka necítíte kdovíjak plni, naopak. Celé menu vyvolává potěšující, jarní pocit.
Květnové menu Marka Šády:
– uzená makrela, chřest, risotto, stracciatella, limetka
– bio vejce 63 °C, mělnický bílý chřest, tapioka, tzar kaviár
– 40 dní stařený hovězí striploin, zelený chřest, žampion, estragon
– sezam, chřest, rebarbora

S chřestem se úspěšně vyrovnal také Igor Chramec V Zátiší. Menu otevřel znamenitou, jarně živou chlazenou chřestovou polévkou. Přejemná chuť chřestu, podpořená citrónovým olejem a mandlemi posunutá do vyšší noblesy, je vzácně lahodná a udivuje vnímavým laděním. Figurují v ní i drobné hrudky sýru, snad mají suplovat něco jako křupnutí při skusu. Jiným netuctově pojatým chodem je bio vejce. V propracované rošádě chutí se střetává důraz páleného chřestu s elegantní jemností sabayone. Chřestový salát, to je nenásilné jásavé setkání šparglu s jiným fenoménem zeleniny úžasného projevu, rajčetem. Optimálně spolu provázejí osmahlé houbovo-ricottové koule.
Celé menu V Zátiší pro květen potom vypadá takto:
– chřestová polévka, čerstvý sýr, mandle, citrónový olej
– chřestový salát, rajčata, houbovo-ricottové koule
– bio vejce 62o, opálený chřest, otoustovaná brioška, sabayone z bílého chřestu
– vyzrálý rib eye, konfitované brambory grenaille, černý česnek, chřest

Obě lákavá menu poběží v příslušných restauracích do po celý máj. Máte tedy jedinečnou možnost stihnout obě. Zážitek to rozhodně nebude k zahození.

6. 5. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice