FOODOLOGY

Léto v kulisách antického příběhu

Kuklík, ptačinec, šanta kočičí i orlíček, to jsou některé z arzenálu bylin, jichž využil Tomáš Horák pro letní menu v Tritonu.

Známé i méně známé rostliny mají jedno společné. Vyrůstají na záhonech uprostřed Františkánské zahrady. A právě na ně vsadil Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton v hotelu Adria.
Propracované chody, kde se téměř v každém znich skrývá některá z bylin, jsou komponované v širokých mantinelech. Tuatam si ani zběhlost mlsných nedokáže představit výsledek mnohasložkových kombinací.
Už první chod ukazuje, kudy se ubírají cesty šéfkuchařovy – terina z foie gras, pyré z makadamových ořechů a majonézy, cassis gel, lanýžový med, ptačinec, řebříček. Tuším, že ještě santolina s prazvláštní olivovo-chmelovým projevem. Nutno však říci, že vstupy jsou nastaveny tak, aby se neutkávaly, jedna komponenta pustí ngalantně na chvíli do čela druhou. Výsledek pak vychází jako četný peleton dojmů na patře. S mírně dominující převahou právě santoliny v samém závěru.
Přes pstruha, kde zástupcem bylinek je orlíček, perličku v koji a tymiánem coby součástí jue, lososa a šanty kočičí či steak na rozmarýnu nevyjdete z překvapení. Ale také potěšení.
Když si představíte interiér – vyobrazení jedné z antických bájí, který má silný vliv na vaši náladu, na talířích tuatam použité jedlé květy, zajímavá vína, budete mít patrně povznášející pocit.
Letní menu Tomáše Horáka:
– foie gras /květiny/macadamia /santolina
– pstruh /šafrán /černý česnek/ tomaten air /orlíček
– karotkový mouselin / perlička v koji /calvados-tymian jue
– losos /avocado /champagne pěna/červená řepa /petržel /šanta kočičí
– pomalu pečený Hovezí filet steak na rozmarýnu /BBQ jue /broklice variace /lanýžové pyré /parmazán

8. 7. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie