FOODOLOGY

Letně rozevláté menu v Hergetově Cihelně

Pro sestavení nového menu využili kuchaři Petr Laštovička a Jan Strnad dílem ohlasy na „záběhovou“ nabídku. Ta probíhala během února a přinesla cenné informace

Na těch potom pánové postavili menu, které s můžete v Cihelně užít během posledních jarních dnů a po celé léto.
Jednou z těch receptur, která prošla kvalifikací je tatarák. S pozměněnou sestavou surovin – zvěřinu nahradili hovězím, bude tahle stále netuctově zkomponovaná varieta – se smetanovou zálivkou, kaviárem ze sladkovodní ryby lörjom a chlebovým chipsem – nadále překvapovat mlsné ze všech koutů světa.
Atrakcí se patrně stane salát z vodního melounu. Vedle báječně sladkého „nic“ se objevují rajčata, černé olivy, sýr feta. Vpravdě svéráznou lombinaci doplňuje ještě nakřupavo ustrojená pohanka. Chod je stejně překvapující jako patru lahodící. V teplých letních dnech navíc příjemně osvěží.
Erbovní rybou je v Cihelně candát. I on dostal letní doprovod, v podobě karotkového pyré, lehce restnuté broccolini, a čočky glazované hnědým máslem se sójovou omáčkou. Celek působí lehce, soubor chutí je pestrý a umně srovnaný. Vychází z toho další z povedených krmí na téma candát. Mimochodem, báječné je zalít sousto vychytaným chardonnay pod etiketou bratří Nittnausů z Golsu. Jakoby se víno do ryby zamilovalo, tak vzrušivě jí nadbíhá. A sousto vypointuje o tři patra výše.
Menu doplňuje ještě jehněčí květová špička, opět v odlehčené, nápadité úpravě. Marinovaná v tucet koření obsahující směsi ras el hanout – marockého původu, tuším, s cizrnovým pyré, granátovým jablkem, jogurtovou zálvikou, posílenou jehněčím jus. To je exotický letní pozdrav z  horkých zemí Afriky.
Chybět nemůže stálice v nabídce dezertů, ananasové carpaccio, provázené kokosovou zmrzlinou, maracujovým coulis, a ještě kokosovým chipsem, samozřejmě křupavým.
Menu zřetelně ukazuje na jednu zajímavou skutečnost. Jakkoliv model dvou kohoutů na jednom smetišti nemá mezi kuchaři mnoho příznivců, v Hergetově Cihelně funguje. A podle nového menu docela úspěšně, domnívám se.

 

2. 6. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie