FOODOLOGY

Valentýnské cupcakes (CottoCrudo)

Láskyplná menu u Vltavy. Nahlédnutí pod pokličku šesti šéfkuchařů

Většina restaurací už doladila menu na svátek svatého Valentýna. Co nabízejí CottoCrudo, Kampa Park, Hergetova Cihelna, Mlýnec, Bellevue a Zlatá Praha?

Jen co jsme se vzpamatovali z obžerství spojeného s novoročními oslavami, restaurace už myslí na další gourmetský milník. Tím bude 14. února svátek svatého Valentina. Oč později vnikl na naši gastronomickou scénu, o to důrazněji se tam usadil.

Jedny z prvních představily láskyplné menu restaurace Bellevue a Mlýnec ze skupiny Zátiší Group. Emotivní prostředí, vnímavá obsluha a speciální jídelní lístek pro zamilované páry. Mlýnec podporuje růžové sny lásky po celý únor. Šéfkuchař Marek Šáda připravil čtyřchodové menu, které zahajuje chutě probouzející salát z řepy a ananasu s pěnou ze syrovátky, vanilkou a šťovíkem. Následuje carpaccio z tuňáka a pak již přijde vrchol, a to daňčí hřbet s čokoládovou omáčkou, perníkem, pomerančem, mrkví a kapustou. To vše doprovázené jako v ostatních restaurací pečlivě vybranými víny.

V sesterské restauraci Bellevue nabízejí valentýnské menu pouze tři dny, mezi dvanáctým a čtrnáctým únorem. Šéfkuchař Petr Bureš – ostřílený desítkami prestižních večeří, které má za sebou – zvolil pětichodové menu, které by mělo náladu láskou nabitého večera umocnit. Na rozdíl od Šády se uchýlil k rybám a mořským plodům, ani zvěřina však v jeho repertoáru nechybí.

Večeři zamilovaných zahájí langustýnový tatarák coby předkrm, v němž jemnému masu sekunduje avokádo, fenyklový kompot a dresink z červeného grepu. Pak na pořad přijdou mušle svatého Jakuba s celerovo-lanýžovým rizotem a parmezánovou pěnou. Vrcholem pro rybomilné hosty bude pečená kambala s artyčokovým pyré, pak choi a omáčkou ze šampaňského vína s mučenkou. Ti ostatní mohou zvolit srnčí hřbet pečený na dřevěném uhlí, který provázejí foie gras a omáčka s čokoládou.

Na mořské plody a ryby sází rovněž dvě restaurace Kampa Group, jak je jejich zvykem. Hergetova Cihelna nabídne čtyřchodové menu kombinující středozemní styl s asijskou exotikou, které připravil šéfkuchař Petr Laštovička. Tuňákové sašimi s omáčkou ponzu na bázi citrusů, zázvorem, pažitkou a horkým sezamovým olejem otevře večer na japonskou notu, telecí kotleta po provensálsku zavoní Francií a jogurtová panna cotta s lesním ovocem a malinovým sorbetem obstará italskou tečku.

Šéfkuchař Milan Sedlák z Kampa Parku má řadu zkušeností, aby věděl, kterak připravit pestré čtyřchodové menu burcující smysly. I on se při jeho sestavování nechal inspirovat jak chutěmi Evropy, tak Asie. Hoblinky kachních foie gras s para ořechy a švestkami bhem slavnostního večera vystřídá coby hlavní chod pečený kamenáč s bramborovým pyré, omáčkou z langustinek a restovanými hříbky. Sladkou tečkou pak má být dortík yuzu s mangovým creme brullé a zmrzlinou z bílé čokolády.

Jedinečné prostředí na střeše hotelu InterContinental zve ke strávení večera 14. února v restaurací Zlatá Praha, kde měsíc zvědavě nahlíží do talířů a zvedá milostnou náladu do výše věží pražských kostelů. Pětichodové menu Pavla Buchwaldka zahajují králičí ballotine s foie gras, celerovo-lanýžovou remuládou a listovým špenátem. Po topinamburovém krému s pomalu vařeným žloutkem pak přijdou dva vrcholy večera – a to treska černá pečená v organickém másle s květákovým pyré a mangoldem a telecí svíčkové řezy s omáčkou Kaiken Malbec, žampiony portobello a jemnou bramborovou kaší.

Také restaurace CottoCrudo v hotelu Four Seasons připravuje večeři na počest zamilovaných. Sedmichodové menu přichystá Leonardo Di Clemente, nový šéfkuchař podniku, přičemž každý chod se ponese ve znamení podmaňující vůně, jako například zázvoru, anýzu, máty či vanilky. Úvod obstarají ústřice s marinovanou jahodou a kumquatem, poté se objeví langustýnky s kaviárem, fenyklovým salátem a avokádem. Dalšími pochoutkami budou hříbkové ravioli s omáčkou z bůvolí mozzarelly, ananasovým coulis a plátky černého kořene nebo telecí maso připravené na dva způsoby.

Nahlédnutí pod pokličku šesti šéfkuchařů v pražských restauracích berte jako inspiraci. Ostatní podniky se rovněž činí a i v nich se zamilovaní dočkají oblíbených mušlí svatého Jakuba, kachních jater či jahod s vanikou a čokoládou, které jsou součástí valentinského menu rok co rok.

3. 2. 2016

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie