FOODOLOGY

Láska na kari – sto chutí, jedna vášeň

Gurmánskou romanci nabitou chutěmi a vůněmi servíruje film režiséra Lasseho Hallströma Láska na kari. Elegantní a vybraná francouzská gastronomie se v něm střetává s pikantní a vášnivou kuchyní v barvách Indie. A to vše pod dohledem producentů Stevena Spielberga a Oprah Winfrey.

Madame Mallory, majitelka vyhlášené restaurace se třpytem michelinských hvězd se nestačí divit, když se do jejího městečka přistěhuje indická rodina a otevře si restauraci hned naproti přes ulici. Schyluje se k souboji dvou odlišných kultur a zcela odlišné skladby koření. Dobré jídlo ale hory přenáší. Madame Mallory zjistí, jak velké nadání má její konkurent, mladý indický šéfkuchař, a svolí k tomu, že ho vezme do učení. Dva rozdílné světy chutí v jedné kuchyni tvoří podhoubí pro kulinářské dobrodružství. Zvláště pokud se ho zúčastní i krásná francouzská kuchařka. „Od první chvíle, kdy jsem si přečetla scénář, jsem věděla, že tenhle film chci produkovat. Jídlo pomáhá mísit různé kultury a dává nám schopnost zasáhnout do života druhých.“ konstatuje Oprah Winfrey.

Láska na kari je dalším důkazem, že gastronomie je pevnou součástí kultury. Romantický snímek, který vydává Bontonfilm na DVD a v němž jídlo hraje jednu z ústředních rolí, nabízí nejen noblesní zábavu, ale i příklad, jak se s gastronomií popasovat coby tématem. Vkusně a na úrovni o galaxie vzdálené tomu, co se nám dnes v segmentu tuzemské produkce nabízí.

20. 1. 2015

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie