FOODOLOGY

Tournedos Rossini s foie gras, pyré z Jeruzalémského artyčoku a omáčka z černých lanýžů

Lanýžové orgie v Bellevue. S dršťkami, ravioli i se zmrzlinou

Speciální menu s piemontskými bílými lanýži nabízí pražská restaurace až do neděle 27. listopadu.

Představovat lanýže by bylo jako vozit sovy do Atén. Od doby, kdy je rozšířil Vito Mollica a my jsme při každém jeho strouhnutí trnuli a v duchu počítali hotovost, uteklo moc vody. Za ten čas se tahle vzývaná houba ve všech svých druzích objevila všude, snad i ve školních jídelnách.

Ovšem s lanýžem to není jen tak. Jakkoliv se zdá být jeho úprava snadná, v prostém nastrouhání na hotovou krmi nespočívá. Musí být jasně definováno, z jakých komponent je připravena a jakým způsobem. Pokud s jeho veličenstvem lanýžem nemáte zkušenost, nebo chcete-li si jej znovu po roce dopřát tak, jak má být, zajděte do 27. listopadu do restaurace Bellevue. František Novák vybral v Piemontu to nejlepší., co bylo k mání, Marek Šáda pak postavil menu, nad nímž zaplesá duše každého lanýžofila.


Amuse Bouche

Hovězí „Carne Cruda“ s lanýžovou majonézou, černé lanýže (Sauvignon Langhe 2015)

Pošírované vejce, kadeřávek, albufera omáčka, bílé lanýže (Gresy Chardonnay 2014)

Dýňové ravioli, kaštanová omáčka, špeková pěna, bílé lanýže (Villa Martis Magnum 2013 )

Pomalu dušené dršťky s rajčaty šalvějí a bílými lanýži (Virtus 2007)

Telecí entrecote, bramborové pyré s hnědým máslem, Nebbiolo omáčka, černé lanýže (Martinenga Barbaresco 2011)

Lískooříškový makrón, zmrzlina z jeruzalémského artyčoku s bílými lanýži (Moscato d´Asti La Serra 2015)

Za menu o 6 chodech zaplatíte 2990 Kč, 5 chodů stojí 2590 Kč a 4 chody 2 190Kč. Doprovodná vína stojí k 6 chodům 1490 Kč, k 5 chodům 1290 Kč a ke 4 chodům 1090 Kč.

23. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie