Lanýžové orgie v Bellevue. S dršťkami, ravioli i se zmrzlinou
Speciální menu s piemontskými bílými lanýži nabízí pražská restaurace až do neděle 27. listopadu.
Představovat lanýže by bylo jako vozit sovy do Atén. Od doby, kdy je rozšířil Vito Mollica a my jsme při každém jeho strouhnutí trnuli a v duchu počítali hotovost, uteklo moc vody. Za ten čas se tahle vzývaná houba ve všech svých druzích objevila všude, snad i ve školních jídelnách.
Ovšem s lanýžem to není jen tak. Jakkoliv se zdá být jeho úprava snadná, v prostém nastrouhání na hotovou krmi nespočívá. Musí být jasně definováno, z jakých komponent je připravena a jakým způsobem. Pokud s jeho veličenstvem lanýžem nemáte zkušenost, nebo chcete-li si jej znovu po roce dopřát tak, jak má být, zajděte do 27. listopadu do restaurace Bellevue. František Novák vybral v Piemontu to nejlepší., co bylo k mání, Marek Šáda pak postavil menu, nad nímž zaplesá duše každého lanýžofila.
Amuse Bouche
Hovězí „Carne Cruda“ s lanýžovou majonézou, černé lanýže (Sauvignon Langhe 2015)
Pošírované vejce, kadeřávek, albufera omáčka, bílé lanýže (Gresy Chardonnay 2014)
Dýňové ravioli, kaštanová omáčka, špeková pěna, bílé lanýže (Villa Martis Magnum 2013 )
Pomalu dušené dršťky s rajčaty šalvějí a bílými lanýži (Virtus 2007)
Telecí entrecote, bramborové pyré s hnědým máslem, Nebbiolo omáčka, černé lanýže (Martinenga Barbaresco 2011)
Lískooříškový makrón, zmrzlina z jeruzalémského artyčoku s bílými lanýži (Moscato d´Asti La Serra 2015)
Za menu o 6 chodech zaplatíte 2990 Kč, 5 chodů stojí 2590 Kč a 4 chody 2 190Kč. Doprovodná vína stojí k 6 chodům 1490 Kč, k 5 chodům 1290 Kč a ke 4 chodům 1090 Kč.
- Manažer restaurace Bellevue František Novák
- Domácí gnocchi s kaštanovou redukcí a bílými lanýži z Alby
- Tournedos Rossini s foie gras, pyré z Jeruzalémského artyčoku a omáčka z černých lanýžů