FOODOLOGY

Tournedos Rossini s foie gras, pyré z Jeruzalémského artyčoku a omáčka z černých lanýžů

Lanýžové orgie v Bellevue. S dršťkami, ravioli i se zmrzlinou

Speciální menu s piemontskými bílými lanýži nabízí pražská restaurace až do neděle 27. listopadu.

Představovat lanýže by bylo jako vozit sovy do Atén. Od doby, kdy je rozšířil Vito Mollica a my jsme při každém jeho strouhnutí trnuli a v duchu počítali hotovost, uteklo moc vody. Za ten čas se tahle vzývaná houba ve všech svých druzích objevila všude, snad i ve školních jídelnách.

Ovšem s lanýžem to není jen tak. Jakkoliv se zdá být jeho úprava snadná, v prostém nastrouhání na hotovou krmi nespočívá. Musí být jasně definováno, z jakých komponent je připravena a jakým způsobem. Pokud s jeho veličenstvem lanýžem nemáte zkušenost, nebo chcete-li si jej znovu po roce dopřát tak, jak má být, zajděte do 27. listopadu do restaurace Bellevue. František Novák vybral v Piemontu to nejlepší., co bylo k mání, Marek Šáda pak postavil menu, nad nímž zaplesá duše každého lanýžofila.


Amuse Bouche

Hovězí „Carne Cruda“ s lanýžovou majonézou, černé lanýže (Sauvignon Langhe 2015)

Pošírované vejce, kadeřávek, albufera omáčka, bílé lanýže (Gresy Chardonnay 2014)

Dýňové ravioli, kaštanová omáčka, špeková pěna, bílé lanýže (Villa Martis Magnum 2013 )

Pomalu dušené dršťky s rajčaty šalvějí a bílými lanýži (Virtus 2007)

Telecí entrecote, bramborové pyré s hnědým máslem, Nebbiolo omáčka, černé lanýže (Martinenga Barbaresco 2011)

Lískooříškový makrón, zmrzlina z jeruzalémského artyčoku s bílými lanýži (Moscato d´Asti La Serra 2015)

Za menu o 6 chodech zaplatíte 2990 Kč, 5 chodů stojí 2590 Kč a 4 chody 2 190Kč. Doprovodná vína stojí k 6 chodům 1490 Kč, k 5 chodům 1290 Kč a ke 4 chodům 1090 Kč.

23. 11. 2016

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie