FOODOLOGY

Kuchařská paráda v Mlýnci

K nejpovedenějším setkáním kuchařů patřil poslední říjnový pátek v Mlýnci, kdy se k jednomu sporáku postavili domácí Marek Šáda a Jan Punčochář z Grand Cru.

V propracovaném menu, které sestavil Jan Punčochář, bylo zřetelné, kam jeho filozofie směřuje, to jest k dokonalým kombinacím mimořádně zpracovaných surovin. Deset let v Le terroir trénovaný Punčochář vytáhl ze své nevyčerpatelné zásobárny nápadů překvapivé kombinace, Marek Šáda zase při spolupráci uplatnil bohaté zkušenosti ze světa. Výsledkem byly kreace v duchu nových trendů světových kuchařů. Neobvyklé suroviny, zdánlivě nespojitelné, dokázali protagonisté provázat do vzácně lahodných celků. Vedle odvahy tak prokázali um daný jen mistrům.

Za všechny stojí za zmínku uzený sumec s telecím morkem a koprovým máslem. Vážení, postavit do jedné řady složky, které jsou svým způsobem symbolem tučnosti, to nedokáže jen tak někdo. Upravit potom vstupy tak, aby jejich dominantní vlastnost nepřetloukla ostatní komponenty, je kus umění. Díky optimálně souznějícímu veltlínskému zelenému Loibner Klostersatz Federspiel 2012 od F. X. Pichlera z Wachau patřila krmě k démantům meníčka.

Potěšující na celém večeru byl kromě vzácného prožitku jeden fakt: i když jich je jako šafránu, existují u nás kuchaři, kteří dokázali zachytit tempo světových trendů a udržet s ním krok.

2. 11. 2014

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie