Kuchařská paráda v Mlýnci
K nejpovedenějším setkáním kuchařů patřil poslední říjnový pátek v Mlýnci, kdy se k jednomu sporáku postavili domácí Marek Šáda a Jan Punčochář z Grand Cru.
V propracovaném menu, které sestavil Jan Punčochář, bylo zřetelné, kam jeho filozofie směřuje, to jest k dokonalým kombinacím mimořádně zpracovaných surovin. Deset let v Le terroir trénovaný Punčochář vytáhl ze své nevyčerpatelné zásobárny nápadů překvapivé kombinace, Marek Šáda zase při spolupráci uplatnil bohaté zkušenosti ze světa. Výsledkem byly kreace v duchu nových trendů světových kuchařů. Neobvyklé suroviny, zdánlivě nespojitelné, dokázali protagonisté provázat do vzácně lahodných celků. Vedle odvahy tak prokázali um daný jen mistrům.
Za všechny stojí za zmínku uzený sumec s telecím morkem a koprovým máslem. Vážení, postavit do jedné řady složky, které jsou svým způsobem symbolem tučnosti, to nedokáže jen tak někdo. Upravit potom vstupy tak, aby jejich dominantní vlastnost nepřetloukla ostatní komponenty, je kus umění. Díky optimálně souznějícímu veltlínskému zelenému Loibner Klostersatz Federspiel 2012 od F. X. Pichlera z Wachau patřila krmě k démantům meníčka.
Potěšující na celém večeru byl kromě vzácného prožitku jeden fakt: i když jich je jako šafránu, existují u nás kuchaři, kteří dokázali zachytit tempo světových trendů a udržet s ním krok.
- Bílé gazpacho s chobotnicí a plněné kalamarety, bazalka a vodní meloun1
- Křepelka a kachní játra s omáčkou z rozinek a pálenky Chartreuse, jemný knedlíček a řapíkatý celer
- Menu Mlýnec
- Jan Punčochář a Marek Šáda
- Uzený sumec, telecí morek a koprové máslo3