FOODOLOGY

Kuchaři šlapou na plyn

Stále houšť se v okénkových nabídkách objevují variace netuctových, už při pouhém čtení patro dráždících krmí

Možná u vědomí toho, že není dobré riskovat odliv klientů ke konkurenci, přicházejí kuchaři s kreacemi, které rozvíří obecnou hladinu receptur, jež se objevují v sortimentu restaurací jako melodie na tisíckrát obehrané desce. Věřme, že tyto aktivity abonenti okének s potěšením ocení.
Takovou variantou je od 15. března i jedna v týdenní nabídce restaurace strakonického hotelu Švanda Dudák. Vedle všeobecně známé úpravy hovězích líček si kuchař zahrál na strunu experimentu. Připravil stejná líčka v neotřelé – a požitek slibující – variaci v omáčce z hrubé hořčice, se škubánky, a listovým salátkem. Restaurace také disponuje širokým programem lahůdkových chlebíčků nebo různými druhy street food receptur. Takže nevyberete-li z týdenního menu nebude možná od věci oživit si chutě prostou houskou. Třeba s Gothajem nebo domácí sekanou. Po této terapii se znovu vrátíte k osvědčeným či inovovaným recepturám týdenního menu.

Festina Lente na Praze 6 míří trochu výše, než je obecně obvyklý záběr okének. Na lístcích se objevují bílé i černé lanýže – za všechny domácí ravioli s Foie grass, černým lanýžem a celerovým pyré – báječné ryby i bohaté pizzy. K zahození však docela jistě nebudou ani grilované argentinské krevety na šafránovém risotto, cherry rajčata. Otázka volby bude v takovém případě zvlášť těžká. Patrně pod vlivem blížícího se jara pak mnohým přijde dobré osvěžit si chuť mladého masa. To obstarají jehněčí kotletky. Díky možnosti zvolit si z nabízených příloh a vyladit si tak jídlo podle vlastní „noty“, nebudete se moci snad ani dočkat Velikonoc.

 

16. 3. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu