Kuchaři mají opět svého krále
Po tříleté pauze se znovu už posedmé – vyhlašovaly výsledky ankety Zlatý kuchař
V mile starosvětském prostředí kavárny Café Louvre byly 30. března 2023 zveřejněny výsledky hned šesti kategorií.
Anketu, kterou vyhlašuje časopis Gastro&Hotel profi revue tentokrát opanoval a Zlatým kuchařem za rok 2022 se stal Marek Fichtner z restaurace Červený jelen. Zvládnout nabídku tamní kuchyně tak, že si tam na své přijde každý, i hodně vybíravý mlsoun není při kapacitě restaurace o třech čtyřech podlažích a dvou zahrádkách nijak snadné. Navíc jedno z pater využívá šéfkuchař pro pravidelné Fichtnerovy programy Trezor Špork. Sortiment jídel tak zasahuje široké spektrum nabídky od prostých maličkostí „pod žízeň“ po nejvyšší ligu receptur vrcholové kulinarie.
Druhé místo získal Pavel Býček. Jistě zaslouženě, původním krmím české kuchyně vtiskává díky své invenci nové kreace. Které, také díky mimořádnému zpracování surovin vrací osvědčené české speciality znovu na výsluní zájmu jedlíků.
Jan Punčochář, třetí na bedně má už vítězství v anketě za sebou. Dokonce třikrát, nepletu-li se. V rámci mediálních aktivit, které lehce nyní tak trochu upřednostňuje není U Matěje tak často k vidění. Což má na umístění jistě svůj vliv. Mimo veškerou diskuzi však je jeho „šámbr“ Stůl Jana Punčocháře. Pro komorní společnosti tam chystá mimořádné variety jídel ze zlatého fondu kuchyní světa. Tam má jeho pozice ryzí lesk nevšedních lahůdek z arzenálu především receptur francouzských. Pouhý bod rozdílu mezi ním a Býčkem se dá komentovat mnoha způsoby, ale takto je vše, domnívám se na místě.
Výsedek „u cukrářů“ pak asi překvapil málokoho. Helena Fléglová si o místo na slunci usilovně říká už delší čas.
Ostatní kategorie jen stručně, jejich vítězové buď nemají zatím tak širokozáběrovou proslulost nebo se nedá přehlédnout úporná podpora marketingového tlaku médií. Takže:
Objev roku 2022: Jan Knedla (Papilio, Vysoký Újezd)
Zlatý zahraniční kuchař: Andy Tan (SaSaZu, Praha) – zde nemohu nezmínit tolik: Andyho titul má několik let zpoždění, bez něho by SaSaZu byla poloviční
Hvězda street foodu: Peter Szamuhel (Bücheck, Brno)
Síň gastronomické slávy: Martin Jiskra (Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice)
Plný dům Café Louvre byl navíc vyhlášení báječnou kulisou, jakkoliv tam většina hostí nepřišla právě na ně. Příprava, výběr, úprava pohoštění a samozřejmě káva, to vše jasně ukazuje, proč se tenhle jeden z mála Grand Café podniků drží v rukou Sylvia Spohra na samé špici bez větších výkyvů už jednatřicátým rokem! Spojení nenásilně prvorepublikové noblesy místa a úpornost Stáni Krejčové s celým jejím týmem tak vdechlo anketě po tříletém „kómatu“ reálnou šanci na nový život…