FOODOLOGY

Kuchaře se tentokrát nedočkáte

Projekt, který slibuje vyřešit personální, prostorovou ale také investiční náročnost v gastronomii představila na sklonku listopadu v Brně společnost Gastromach

Jmenuje se Bez kuchyně a jedná se o několik nevelkých profesionálních přístrojů, které jsou schopny ošetřit provoz restaurací revolučním způsobem. Jak to vypadá konkrétně?
Přístroje zvládají základní receptury přípravy různých druhů jídel. Jeden umí připravit různé snídaňové kaše či umíchat vejce na několik způsobů. Můžete přitom použít směsi, které firma sama vyvíjí a neustále vylepšuje, nebo si pohrát s recepturami vlastními. Porce jídla je hotová v desítkách sekund při mminimálním nároku na prostor. Jídlo navíc lze servírovat jak v jednocestném balení, tak i plnohodnotném restauračním provedení. Navíc odpadá nutnost odtahu par, přísných hygienických opatření, ba co víc, i potřeby profesionálního kuchaře. To vše je předem ošetřené a dané vlastnostmi a systémem provozu přístroje. Navíc při přípravě nevzniká žádný odpad!
Podobně je to i v jiném případě. Automat vkrátku uchystá steak, který vykazuje takové vlastnosti, které požadujete. Stupeň propečení, po jisté předpřípravě masa i chuťové vlastnosti. Vše lze nastavit podle druhu a řezu masa přičemž drobné detaily úpravy si už potom stroj poladí sám.
Ještě jiný přístroj si bez problému poradí s hranolky či řízky. Vše usmaží za minimum času a v neměnné kvalitě.
Všechny ty mašinky se přitom dají vmístit na jediný pult, náročnost na skladové prostory surovin je rovněž minimální. Když k vlastnostem přičteme i daleko nižší náklady na pořízení stávajících kuchyní a při absenci kuchařů i na mzdy, jeví se projekt jako spásonosný. Především pro segment velkokapacitního stravování.
Pravda, strávník se musí obejít bez kontaktu se šéfkuchařem, žádný z přístrojů za ním nepřijde na plac pro pochvalu či výtku.Restaurace tak přichází o onu „šťávičku“, která dělá pobyt v ní zajímavou hrou mezi hostem a personálem. Ale řekněte sami, je právě tohle cílem v již zmíněných provozech, kde je prioritou rychle a chutně odbavit strávníka? Se vším ostatním si přístroje povýtce poradí k výsostné klientově spokojenosti.

6. 12. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie