FOODOLOGY

Krušovická Šalanda

Krušovice mají šalandu i v Karlíně. Lákají na morkové kosti a králičí řízky

Řetězec pivovarských hospod královského pivovaru má od letošního jara deset kousků. A z nich čtyři zastupují značku Krušovická Šalanda v Praze.

Krušovická Šalanda se rozrůstá pomalu, zato vytrvale. V Thámově ulici 18 v Praze-Karlíně si už pár týdnů můžete vychutnat osm značek krušovických piv. Bonusem je možnost odnést si s sebou domů malé pivo na ochutnání – dostanete na to skleněnou lahvičku uzavřenou pomocí zátkovačky.

Design nové pivnice je moderní, nicméně působí přátelsky. Na černých stěnách jsou kresby, vyvedené jakoby křídou na tabuli, jež popisují celý proces výroby piva od prvního zpracování ječmene po napěněný půllitr.

Tankovna – z tanku se čepuje krušovický Mušketýr – je osvětlena až mystickým modravým světlem. V otevřené kuchyni pak vidíte, kterak se kuchaři činí s přípravou jídel. K dispozici jsou jak drobnosti „pod žízeň“, tak osvědčené receptury.

Do první kategorie patří gratinované morkové kosti, smažené ovarové krokety nebo sulc z telecího jazyka. Mezi hlavními chody na sebe strhují pozornost mlsných vepřová líčka dušená v Malvazu či řízky z králičích hřbetů. K zahození není ani vepřový steak s kostí marinovaný v hrubozrnné hořčici, medu a pšeničném pivu.

V nevysokém sále, kde dřevěné doplňky obstarávají pocit hřejivé nálady, v soudržné bezstarostné atmosféře klouže kterékoliv tamní excelentně ošetřené pivo do hrdla samo. Velkou výhodou je rozmanitost nabídky. Ta dovoluje ještě nevyhraněným počínajícím pivamilcům najít si svou cestu. V sortimentu šalandy je však těžké si vybrat, všechna krušovická piva lákají znamenitým načepováním a svéráznou chutí.

19. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie