FOODOLOGY

Krušovická Šalanda

Krušovice mají šalandu i v Karlíně. Lákají na morkové kosti a králičí řízky

Řetězec pivovarských hospod královského pivovaru má od letošního jara deset kousků. A z nich čtyři zastupují značku Krušovická Šalanda v Praze.

Krušovická Šalanda se rozrůstá pomalu, zato vytrvale. V Thámově ulici 18 v Praze-Karlíně si už pár týdnů můžete vychutnat osm značek krušovických piv. Bonusem je možnost odnést si s sebou domů malé pivo na ochutnání – dostanete na to skleněnou lahvičku uzavřenou pomocí zátkovačky.

Design nové pivnice je moderní, nicméně působí přátelsky. Na černých stěnách jsou kresby, vyvedené jakoby křídou na tabuli, jež popisují celý proces výroby piva od prvního zpracování ječmene po napěněný půllitr.

Tankovna – z tanku se čepuje krušovický Mušketýr – je osvětlena až mystickým modravým světlem. V otevřené kuchyni pak vidíte, kterak se kuchaři činí s přípravou jídel. K dispozici jsou jak drobnosti „pod žízeň“, tak osvědčené receptury.

Do první kategorie patří gratinované morkové kosti, smažené ovarové krokety nebo sulc z telecího jazyka. Mezi hlavními chody na sebe strhují pozornost mlsných vepřová líčka dušená v Malvazu či řízky z králičích hřbetů. K zahození není ani vepřový steak s kostí marinovaný v hrubozrnné hořčici, medu a pšeničném pivu.

V nevysokém sále, kde dřevěné doplňky obstarávají pocit hřejivé nálady, v soudržné bezstarostné atmosféře klouže kterékoliv tamní excelentně ošetřené pivo do hrdla samo. Velkou výhodou je rozmanitost nabídky. Ta dovoluje ještě nevyhraněným počínajícím pivamilcům najít si svou cestu. V sortimentu šalandy je však těžké si vybrat, všechna krušovická piva lákají znamenitým načepováním a svéráznou chutí.

19. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie