Tygří krevety, křepelčí prsíčka. Nové jarní menu V Zátiší
Podnik na Betlémském náměstí přichází s řadou nových pokrmů, které koketují s Evropou, Indií i Latinskou Amerikou.
Šéfkuchař pražské restaurace V Zátiší Igor Chramec představil nové jarní menu. Vsadil hlavně na jednoduchost. Jeho variace se nesou ve znamení čistoty chutí, přičemž v duchu současných trendů často v jednom pokrmu opakuje tutéž surovinu v několika různých úpravách.
Takovou kreací jsou například pečená prsíčka z křepelky s karotkou a bylinkovým velouté, kde má dvojí zastoupení šalotka – jednou v pečené podobě a podruhé coby lahodné naoranžovělé pyré. Mezi předkrmy zase zaujme duo kozího sýra (čerstvý a smažený) s artyčokem, balsamikem a petrželovým olejem. Doteky Latinské Ameriky pro změnu vnáší do menu nový dezert Pina Colada s karamelizovaným ananasem.
Chramec nicméně v kuchyni není sám. Spolu s ním se na menu podílejí kreativní šéfkuchař Mahavir Kaswal a Ramesh Mamgain, díky nimž je segment indické kuchyně na jídelním lístku restaurace V Zátiší neodmyslitelný. Kromě kuřete tandúri marinovaného v hořčici s mátovo-koriandrovým a tamarindovým chutney připravil Mamgain třeba efektní tygří krevety marinované v bazalce a sezamu a pečené v tandúru, které doprovází mátovo–koriandrové chutney, chutney z pečeného česneku, kokosová rýže a listový salát.
Podle skladby jarních receptur se zdá, jako by Zátiší zvedlo hlavu. A Igor Chramec „na empajru“ slibuje být tím, kdo ve spojení s indickým osazenstvem kuchyně vrátí restauraci na přední pozice pražské gastronomie, kde byla dlouhá léta doma.
- Pečená křepelčí prsíčka, karotka, pečené šalotky a šalotkové pyré, bylinkové velouté
- Duo kozího sýra, variace artyčoků, balsamico, petrželový olej
- Telecí svíčková, brambory grenaille, glazovaná karotka, nakládaná cibule, omáčka z Madeiry s rozinkami, celerové pyré s lanýžovým olejem
- Pina colada s karamelizovaným ananasem
- Tygří krevety marinované v bazalce a sezamu a pečené v tandúru, mátovo-koriandrové chutney, chutney s pečeným česnekem, listový salát