FOODOLOGY

Krásné Vánoce…

Už je to jisté! Pro Vánoce a oslavy konce roku nás mocipáni zavřeli pod poklop

Připravili nás o nejvýznamnější slavnosti, vzali nám sváteční návštěvy restaurací. Zbývá tedy jediné, znovu nakukovat do okének a číhat, čím příjemným nás kuchaři překvapí.
Ještě než se tak stane, musím zmínit fakt, který, kdyby nešlo o tak vážný stav, by jistě vzbudil úsměv. A sice to, že i naši bohorovní představitelé, kteří bez sentimentu decimují pohostinský sektor a s ním i celou společnost, se přece jen někoho bojí… Boha!

V Brasileiru U Zelené žáby připravil tým Martina Matyse lákavé zpestření. A sice hned dvě receptury v dnes trendy finger food stylu. Ať například trhané maso cupím z hrbu brazilského býka, koriandrové pesto, majonéza, červená cibule na chlebu z Esky, nebo Sao Paulo sendvič – grilovaná mortadela se sýrem v opečené bílé housce, obě vyburcují vaše chutě po originalitě.

Stále vysoko drží laťku nabídky Tomáš Císařovský v Portfoliu. Je vidět, že praví labužníci se o své dobroty nenechají nikým a ničím připravit.
Houbové ragú s cuketou a gratinovaným kozím sýrem, jemné pyré z bílé cibule nebo chobotnice, krevetový koktejl, avokádo, fenykl a limetka mohou být overturou pro atlantickou tresku balenou v lardu, topinamburový gratin, květák, mrkev, omáčka z černých lanýžů pečených v dřevěném popelu.
To je přece v rámci možností krásná nabídka…


Ještě na závěr. Aby si vládní klika nezadala za ústupek církvi, hned zavrtěla Psem a vyrukovala na nás hrozbou pátého stupně. Tušíme aspoň trochu, co to může přinést???!!!
Daleko hrozivější je však jiný fakt. Pod korouhví s heslem „… v nouzi Vojta dobrej!“ se při jednáních o rozpočtu zrodilo spojení, ze kterého jde bez dalšího strach… A vůbec ne jen o pohostinství…

Foto: Ambiente – Honza Zima, ostatní archiv autora

22. 12. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie