FOODOLOGY

Krásné Vánoce…

Už je to jisté! Pro Vánoce a oslavy konce roku nás mocipáni zavřeli pod poklop

Připravili nás o nejvýznamnější slavnosti, vzali nám sváteční návštěvy restaurací. Zbývá tedy jediné, znovu nakukovat do okének a číhat, čím příjemným nás kuchaři překvapí.
Ještě než se tak stane, musím zmínit fakt, který, kdyby nešlo o tak vážný stav, by jistě vzbudil úsměv. A sice to, že i naši bohorovní představitelé, kteří bez sentimentu decimují pohostinský sektor a s ním i celou společnost, se přece jen někoho bojí… Boha!

V Brasileiru U Zelené žáby připravil tým Martina Matyse lákavé zpestření. A sice hned dvě receptury v dnes trendy finger food stylu. Ať například trhané maso cupím z hrbu brazilského býka, koriandrové pesto, majonéza, červená cibule na chlebu z Esky, nebo Sao Paulo sendvič – grilovaná mortadela se sýrem v opečené bílé housce, obě vyburcují vaše chutě po originalitě.

Stále vysoko drží laťku nabídky Tomáš Císařovský v Portfoliu. Je vidět, že praví labužníci se o své dobroty nenechají nikým a ničím připravit.
Houbové ragú s cuketou a gratinovaným kozím sýrem, jemné pyré z bílé cibule nebo chobotnice, krevetový koktejl, avokádo, fenykl a limetka mohou být overturou pro atlantickou tresku balenou v lardu, topinamburový gratin, květák, mrkev, omáčka z černých lanýžů pečených v dřevěném popelu.
To je přece v rámci možností krásná nabídka…


Ještě na závěr. Aby si vládní klika nezadala za ústupek církvi, hned zavrtěla Psem a vyrukovala na nás hrozbou pátého stupně. Tušíme aspoň trochu, co to může přinést???!!!
Daleko hrozivější je však jiný fakt. Pod korouhví s heslem „… v nouzi Vojta dobrej!“ se při jednáních o rozpočtu zrodilo spojení, ze kterého jde bez dalšího strach… A vůbec ne jen o pohostinství…

Foto: Ambiente – Honza Zima, ostatní archiv autora

22. 12. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice