FOODOLOGY

Konec půstu

Vstupujeme do posledního postního víkendu před Velikonocemi. Restaurace zbrojí na oslavu velkých svátků a chystají atraktivní jarní menu. Ovšem hostů se s největší pravděpodobností znovu nedočkají

V cestě jim už podruhé stojí vše devastující spojení dvou vzácně nebezpečných fenoménů. To, co nedokázala strana předchůdců páně Filipových za jedenačtyřicet let úspěšně dokonává děs budící hnutí premiérovo. A vůbec už přitom nejde jen o gastronomii.
Nicméně vraťme se k okénkům. Nebudu dnes hledat lákající krmě a těch postních zřejmě nebude mnoho. Navíc  jáhlová kaše „nasucho“ či podobné receptury by ostatně málokoho skutečně uctily.
Počkejme tedy, až okénka nabídnou tradiční velikonoční dobroty, čímž symbolicky ukončí půst.

Ten gastronomický, společenský – omezení návštěv kostelů, zákaz zpěvu a všechny další i nevelikonoční oslavy – tedy všechno, co nás už druhým rokem decimuje, potrvá.  Nepochopitelně se přesto potácíme na konci seznamu zemí s nejhoršími výsledky boje proti pandemii. Až to vypadá, že přes všechna ujišťování dvou výšezmíněných lídrů i ostatních členů klanu ze Strakovky,  jim zdraví občanů leží na srdci ze všeho nejméně.
Až se poměry upraví a vláda nás nechá znovu normálně žít, na nic z toho v nastalé euforii nezapomeňme. A vzpomeňme si na všechno osmého či devátého října, až budeme stát před urnami a rozhodovat. O tmo, zda se necháme i dále vydírat skupinou neschopných, kteří, zneužili svých pozic k masírování národa. Navíc, což je zvlášť šokující, pod korouhví jeho znovuozdravění.

Věřme, že Velikonoce coby oslava nového života budou startem k tomu, aby nastal v celé společnosti Na to si už dnes připijme jedním z novodobých symbolů Velikonoc, zeleným pivem.

26. 3. 2021

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu