FOODOLOGY

Karlovy Vary – bez Festivalu, ale s nadějí

Regiony to mají možná těžší než Praha, i když ne každý a ne vždy

O Karlových Varech se říká, že žijí a padají s filmovým festivalem. Ten se letos díky koroně nekonal. Jak tedy ožívá věhlasné lázeňské město pokud vůbec?
Ono to s absenci festivalu není tak úplně doslova. Ve Varech proběhl o prodlouženém víkendu alternativní program, který nějakou klientelu přece jen přilákal.
Překvapivě, i možná pro samotný hotel, roste návštěvnost Grandhotelu Pupp. A to i co se obsazenosti hotelu týká. Skutečnost v posledním čase vystoupila až na trojnásobek předpokládaného odhadu. A zdaleka to není jen záležitost posledního víkendu. Hotel, i když zatím nejede v plném nasazení – restaurace se načas přesunula do Malé dvorany a zavřený zůstává i Becher Bar – si nemůže na návštěvnost stěžovat.

V Puppu vsadili na tuzemskou klientelu, a ta sázka vyšla. Domácí hosté tvoří až 80% návštěvníků. Tomu odpovídá i menu Ondřeje Korába. V hotelu není dlouho, ale nabídnutou výzvu odvážně přijal a vede si úspěšně. Jeho menu pro restauraci i kavárnu je opřené o českou klasiku, umocněnou o maximum lokálních produktů. Hity lístku jsou kulajda z bílého chřestu – pokud ten je ještě k mání, vejce, kyselé houby, kopr. Dále z nabídky nesestřelitelná kachna, přesněji konfitované kachní stehno, fenykl, červené zelí, karlovarský knedlík. Když si ještě coby dezert dopřejete žemlovku, marinované rozinky, a pečená jablka, dostane se vám to nejlepší z tradiční české kuchyně v mimořádně vnímavém Korábově provedení. Žemlovku však můžete vyměnit za dort Pupp podle pomalu třistaleté receptury zakladatele hotelu. V čase ovšem několikrát aktualizovanou do dnešní podoby.
Pokud jste na Pupp doteď pohlíželi jako na nedosažitelný sen, už nemusíte. Jak již řečeno, jeho restaurace a kavárna nám vyšly hezký kousek naproti.
Překvapivý start Puppu však nelze generalizovat. Start ostatních hotelů a restaurací takový zatím není. Některá zařízení dokonce zůstávají zavřená.
Jak se daří vyhlášené baště znamenité kuchyně, hotelu Panorama naproti Vřídlu? „Není to na žádné jásání, ale přece jenom žijeme…“, hodnotí situaci majitel a šéfkuchař v jedné osobě Svatopluk Pazderka.

Řeč je pouze o restauraci, ne o ubytování. Snad díky své pověsti, kterou zde vždy budovali, totiž o nekompromisní, kvalitní nabídce propracovaného menu se hosté budou jistě vracet stále častěji. Je pro to důvod, taková králičí filátka na slanině s cibulí, česnekem a křehkou zeleninou jsou báječným vyletněným pochutnáním. Nebo vydatnější, ovšem stejně znamenitý je daňčí hřbet s badyánovou omáčkou a brusinkami, a zeleninou „julienne“.
I v případě Promenády se lze nadít brzkého oživení, tamní kuchyně je již po léta považována za jednu z nejlepších ve městě.
Věřme, že až se bude po dovolených hodnotit návštěvnost karlovarských restaurací, bude větší důvod k optimizmu. A to nejen v Puppu či Promenádě.

7. 7. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Česká kuchyně stoupala k nebi

Původními surovinami v současných úpravách kontroval jedinečné kráse Prahy Pavel Býček

Ze zlatého fondu české kuchyně

Nejen znovuotevření restaurací či vznik nových, do dění se vracejí i osvědčené prezentační programy

Svijanské slavnosti po třiatřicáté

Slavnosti jsou krom oslav piva, léta a radosti také příslibem naděje

Daily Drink

všechny novinky

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie

Vše o vinařství světa ve Valticích

Jedním z prvních dvou vzdělávacích projektů o vinohradnictví a vinařství začala Vinařská akademie Valtice