FOODOLOGY

Kapří kroketa, bůček i tvarůžky. Nové menu v Home by Unic

Šéfkuchař Petr Šmrha vytvořil pro restauraci nedaleko Václavského náměstí svěží menu.

Vzpomínky ma dětství, suroviny z českých lesů, luk, pastvin, chlévů a vod, to jsou střípky, z nichž Petr Šmrha skládá mozaiku svého jarního menu v restauraci pražského hotelu Unic. Tradiční receptury vnímavě upravuje tak, aby každá chuť dostala prostor. Zároveň je ale rovná vedle sebe v ukázněný zástup, takže ve finále zazní sehraný part umně sladěný ze všech komponent.

V jednotlivých chodech najdete známé suroviny v nezvyklých kombinacích. Už samotný start překvapuje lehkostí a spojením různých úprav téže suroviny. Mražený kozí sýr, krém z něho, broskvové pyré a ještě karotka macerovaná v medu budiž příkladem za všechny. Je překvapivé, kterak si dokáže porozumět třeba bůček s tvarůžky nebo krupicová kaše s rebarborou.

Je sympatické, s jakou odvahou předkládá svá šéfkuchař své krmě zahraničním hostům hotelu nacházejícího se nedaleko Václavského náměstí. Dokonale propracované, odvedené v lákající prezentaci dávají cizincům i našincům poznat charakter české kuchyně.

Jarní menu:
kozí sýr, karotka, broskve med
kroketa z kapra, citronový prach, petrželová majonéza
presovaný vepřový bok, černé pivo, tvarůžky
fermentovaná pšenice, cuketa, hlíva, špenát
jelení hřbet, kaštany, brusinky, jalovec
pěna z krupicové kaše, rebarbora, černý bez

28. 5. 2018

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie