FOODOLOGY

Jídlo pod širým nebem. Nejdříve Olomouc, poté Brno a Mikulov

Sezóna gastronomických Open Air festivalů už je zase v plném proudu. Počátkem května ji odstartoval Food Festival v Karlových Varech, který se uskutečnil již posedmé. Právě v regionech po celé republice se objevují zajímavé akce, které více či méně úspěšně konkurují již trochu unaveným festivalům v metropoli.

V Olomouci se ve dnech 16. – 17. května chystá první ročník Garden Food Festivalu, který má potenciál přitáhnout pozornost z několika důvodů. Vedle dvou desítek restaurací se objeví i menu univerzitní menzy, nabídka studentských polévek nebo bohatý sortiment regionálních výrobců a farem.

Kromě kuchařských hvězd se na veletrhu objeví zástupce restaurace Resort Hodolany, která v čase konání ještě nebude existovat. Nicméně osoba šéfkuchaře, talentovaného Přemka Forejta, je zárukou oživení mapy olomouckého pohostinství. Pro festival hovoří i skutečnosti, že si pořadatelé jako místo konání vybrali příjemné prostředí výstaviště Flora a že cena vstupného je vzácně sympatická: stovka v předprodeji, 139 korun na místě.

Zájemci o brněnskou restaurační scénu o tři týdny později vystoupají již počtvrté na Špilberk, aby mohli na jednom místě ochutnat dobroty celkem třinácti restaurací. Tucet z nich je brněnských, jedna sídlí ve Velkých Bílovicích. Ve dnech 5. – 7. června 2015 budou moci na hradním nádvoří narazit na řadu nevšedních krmí doprovázených speciálně vybranými víny. Mezi nimi zaujme třeba jehněčí farmářská polévka s mladou červenou řepou a jablky a k ní sklenka  Dornfelderu z Vinařství Skoupil, kterou nabídne Boulevard restaurant. Čerstvou mozzarellu dell Cazaro budou zase připravovat před zraky hostů u svého stánku zástupci restaurace Il Mercato. Velkobílovický podnik Na Pekárně nasadil do klání sumce v bylinkové páře na kroupovém ragú s chřestem a petrželovým kaviárem. Domácí šunku z farmářského králíka, kedlubnu, ředkvičky, chřest a fenykl zase nabídne Pavillon. Korunou festivalu slibuje být speciální menu restaurantu Koishi podávané v mystické prostoře Královské kaple.

O témže víkendu, tedy od 5. do 7. června, se také můžete vydat do Mikulova, kde se popáté bude konat Mikulovský gourmet festival. Jeho tématem bude kromě řady moravských vín připomenutí napoleonských válek a přítomnost samotného císaře ve městě v roce 1805. V celkem sedmi restauracích se kromě ukázky kuchyní Francie, Rakousko-Uherska a Pruska objeví i pokus o představení nové identity tradiční jihomoravské kuchyně. Pomoci tomu má účast předních kuchařských osobností z Moravy i Čech.

Je škoda, že se brněnská a mikulovská akce konají ve stejném termínu. I když pokud jste opravdoví fandové festivalů jídla, snadno stihnete navštívit oba podniky. Padesát kilometrů z Brna do Mikulova hravě autem zdoláte za necelou hodinu.

 

7. 5. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Poklady německých vinic potřetí

Německá vína nové generace tamních vinařů nic neztratila z historicky osvědčených kvalit

Grilovačky startují

RYBA NA GRIL se nazývalo představení produktových novinek společnosti Fjord Bohemia

Velikonoce přinesly jaro do Krkonoš

Hotel Horizont – dominanta Pece pod Sněžkou – se v čase vyprofilovala ve vyhledávané centrum relaxace a odpočinku

Daily Drink

všechny novinky

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům