FOODOLOGY

Jarní vlání v Zátiší

Pošírovaná rebarbora, jehněčí variace s hráškem a la Francaise, ale také kroupy s pestem z medvědího česneku. To jsou velikonoční pastorále Igora Chramce

Příchod jara zasáhl i restauraci V Zátiší. Tamního šéfkuchaře motivoval k vytvoření atraktivních, svěžích kreací, které budou nabízeny po celý duben.
Báječný je rebarborový dortík, a je potěšující, že se reveni dostává pozornosti hned, když na jaře vyrazí. Zaslouží si to, její až svíravý výraz příjemně provokuje patro. Ve varietě s malinovým dortíkem a jogurtovým sorbetem je radostným závěrem Chramcova dubnového menu.
Ale zpátky na začátek. Vejce 62, kroupy s pestem z medvědího česneku, a semínka, je šťastnou ouverturou do celého pořadu. Pesto dýchající jarním lesem ochutí pevné kroupy líbivým dotekem. Semínka se postarají o efektní křupnutí, a když se v podkresu objeví zářící potůček žloutku barvy už silného jarního slunce, potěší krmě i zrak. V chuti se vejce postará o zklidňující noblesu. Celý chod tak jakoby posvětí situaci, kdy vesna je už nevratně u moci.
Jaro na talířích v Zátiší se rozmáchlo veskrze vzácně vyladěným meníčkem. Trochu zpátečnický se může jevit jen vstup arašídové omáčky u mořského vlka. Jako když se medvěd jen zvolna probírá ze zimního spánku, působila maličko mdle. Situaci ovšem úspěšně pomáhala řešit citrónová tráva, takže závěrečná fanfára i v tomto případě zněla radostnou ódou na jaro.
Dubnová návštěva V Zátiší je garancí, že do nastávajícího jara vstoupíte pravou nohou. Pohleďte, co všechno vás v rámci dubnového menu čeká, a neváhejte.
Dubnové menu Igora Chramce:
– vejce 62, kroupy s pestem z medvědího česneku, semínka
– mořský vlk, špenátové brambory, arašídová omáčka s citronovou trávou, kokosové chutney
– jehněčí variace, hrášek a la Francaise, mátové gnocchi, jus
– pošírovaná rebarbora, malinový dortík, jogurtový sorbet

 

29. 3. 2019

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie