Italské léto Tomáše Juříka
Letní aktualizaci menu připravil i šéfkuchař restaurace La Finestra. Ovšem vydal se poněkud jiným směrem
Nenechal sebou cloumat vlnami současných trendů. Pustil se osvědčenými cestami italského venkova. Tisíckrát vyšlapanými a přesto neustále inspirujícími. Vzešly z toho překvapivé krmě, lehké, nesložité, plné chutí. Které právě v letním čase osvěží a potěší.
Pečený lilek plněný pyré ze žlutého hrachu, dršťky, chlebový crumble, a parmazán. Mimořádné vychucení celé krmě, kdy lilek s hrachem výraz spíše tlumí, jej právě droby rozšiřují a povznášejí. Jejich milovníci musí stříhat ušima nadšením.
Přes vejce 63 st. C s dvojicí báječných průvodců – sýrem robiola a vzácně čerstvým carpacciem z hříbků mocných ve vůni i chuti, se dostanete k vpravdě vychytaným kreacím.
Strozzapreti s králičím ragú a ledvinkami, je ukázkou kouzla jednoduchosti. Úprava masa zajistila jeho šťavnatost, ledvinky znovu odkrývají nezvyklé chutě drobů. Těstoviny potom – jsou to ta dutá, zkroucená háďátka – s otvory plnými báječné šťávy se shodnou jak s ragú, tak i ledvinkami.
Dále můžete mít tresku. V úpravě, jež dává plně vyniknout delikátně ustrojenému masu. V mořském projevu podpořenému vongolemi, bottargou a řasou. Roli toho „zlého“, opozičního nositele rurální chuti na sebe vzal květák. A zhostil se jí na Oskara.
La Finestra zůstává díky šéfkuchařovým kreacím pevnou nadčasovou základnou italské kuchyě v metropoli.
Vybrané novinky v Juříkově menu:
– pečený lilek plněný pyré ze žlutého hrachu, dršťky, chlebový crumble, a parmazán navrch
– vejce 63 °C s pěnou ze sýra Robiola, s estragonem a carpaccio z hříbků
– strozzapreti s králičím ragú a ledvinkami
– pečená treska se salicornií, květákem, vongolemi, bottargou a omáčkou z vína Verdicchio
– mousse z bílé čokolády s jahodami, pomerančovou oplatkou a kokosovým sorbetem