FOODOLOGY

V uzeném másle pošírovaný pstruh, kaviár, zelený chřest, sezónní houby, holandská omáčka, estragon (Mlýnec)

Invaze chřestu v Mlýnci: s králíkem i játrovou zmrzlinou

Marek Šáda a jeho choť Františka si hrají s hostínskou lahůdkou na mnoho způsobů.

Invaze báječného hostínského chřestu je v plném proudu. Jeho čerstvost ve spojení s hrdostí na tuzemský produkt inspiruje šéfkuchaře restaurací k atraktivním kreacím. Nejinak tomu je u Marka Šády z pražského podniku Mlýnec na Novotného lávce.

S prvním chodem se do hry nicméně hlásí Šádova choť Františka. Coby cukrářka připravila s podobnou odvahou a invencí, jakou překypuje její muž, něco jako predezert. Zmrzlina z foie gras, hostínský chřest, rebarbora a jedlá hlína probírá mysl labužníků a nenásilným, téměř nesladkým nástupem připravuje jejich senzory na svěží prožitek, puncovaný mládím.

V uzeném másle pošírovaný pstruh s kaviárem, zeleným chřestem, sezónními houbami, holandskou omáčkou a estragonem potvrzuje hravý nástup lehkého tónu, který šéfkuchař pro květen vybral.

Po vzácně vykonstruované, potěšující variaci z králíka s mačkaným chřestem, kedlubnou medvědím česnekem a výrazným, velevhodným jus z králičího výpeku přichází znovu ke slovu cukrářka. Celý pořad jarního volání v Mlýnci uzavírá dalším báječným dezertem za účasti chřestu. Tentokrát v podobě zmrzliny s čokoládovou pěnou a lískovými oříšky.

Chřestový program poběží v restauraci po celý květen a sestává z těchto chodů:

  • zmrzlina z foie gras, hostínský chřest, rebarbora, jedlá hlína
  • v uzeném másle pošírovaný pstruh, kaviár, zelený chřest, sezónní houby, holandská omáčka, estragon
  • variace z králíka, mačkaný chřest, kedlubna, medvědí česnek, jus
  • zmrzlina z chřestu, pěna z honduraské čokolády guanaja, kandovaný chřest, lískové oříšky

17. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky

Jak na vedro? Přes koktejly

Na odvážný recept pro osvěžení v horkém létě zve hotel Four Seasons

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie