Invaze chřestu v Mlýnci: s králíkem i játrovou zmrzlinou
Marek Šáda a jeho choť Františka si hrají s hostínskou lahůdkou na mnoho způsobů.
Invaze báječného hostínského chřestu je v plném proudu. Jeho čerstvost ve spojení s hrdostí na tuzemský produkt inspiruje šéfkuchaře restaurací k atraktivním kreacím. Nejinak tomu je u Marka Šády z pražského podniku Mlýnec na Novotného lávce.
S prvním chodem se do hry nicméně hlásí Šádova choť Františka. Coby cukrářka připravila s podobnou odvahou a invencí, jakou překypuje její muž, něco jako predezert. Zmrzlina z foie gras, hostínský chřest, rebarbora a jedlá hlína probírá mysl labužníků a nenásilným, téměř nesladkým nástupem připravuje jejich senzory na svěží prožitek, puncovaný mládím.
V uzeném másle pošírovaný pstruh s kaviárem, zeleným chřestem, sezónními houbami, holandskou omáčkou a estragonem potvrzuje hravý nástup lehkého tónu, který šéfkuchař pro květen vybral.
Po vzácně vykonstruované, potěšující variaci z králíka s mačkaným chřestem, kedlubnou medvědím česnekem a výrazným, velevhodným jus z králičího výpeku přichází znovu ke slovu cukrářka. Celý pořad jarního volání v Mlýnci uzavírá dalším báječným dezertem za účasti chřestu. Tentokrát v podobě zmrzliny s čokoládovou pěnou a lískovými oříšky.
Chřestový program poběží v restauraci po celý květen a sestává z těchto chodů:
- zmrzlina z foie gras, hostínský chřest, rebarbora, jedlá hlína
- v uzeném másle pošírovaný pstruh, kaviár, zelený chřest, sezónní houby, holandská omáčka, estragon
- variace z králíka, mačkaný chřest, kedlubna, medvědí česnek, jus
- zmrzlina z chřestu, pěna z honduraské čokolády guanaja, kandovaný chřest, lískové oříšky
- Zmrzlina z foie gras, hostínský chřest, rebarbora, jedlá hlína (Mlýnec)
- V uzeném másle pošírovaný pstruh, kaviár, zelený chřest, sezónní houby, holandská omáčka, estragon (Mlýnec)
- Variace z králíka, mačkaný chřest, kedlubna, medvědí česnek, jus (Mlýnec)
- Zmrzlina z chřestu, pěna z čokolády guanaja, kandovaný chřest, lískové oříšky (Mlýnec)