FOODOLOGY

V uzeném másle pošírovaný pstruh, kaviár, zelený chřest, sezónní houby, holandská omáčka, estragon (Mlýnec)

Invaze chřestu v Mlýnci: s králíkem i játrovou zmrzlinou

Marek Šáda a jeho choť Františka si hrají s hostínskou lahůdkou na mnoho způsobů.

Invaze báječného hostínského chřestu je v plném proudu. Jeho čerstvost ve spojení s hrdostí na tuzemský produkt inspiruje šéfkuchaře restaurací k atraktivním kreacím. Nejinak tomu je u Marka Šády z pražského podniku Mlýnec na Novotného lávce.

S prvním chodem se do hry nicméně hlásí Šádova choť Františka. Coby cukrářka připravila s podobnou odvahou a invencí, jakou překypuje její muž, něco jako predezert. Zmrzlina z foie gras, hostínský chřest, rebarbora a jedlá hlína probírá mysl labužníků a nenásilným, téměř nesladkým nástupem připravuje jejich senzory na svěží prožitek, puncovaný mládím.

V uzeném másle pošírovaný pstruh s kaviárem, zeleným chřestem, sezónními houbami, holandskou omáčkou a estragonem potvrzuje hravý nástup lehkého tónu, který šéfkuchař pro květen vybral.

Po vzácně vykonstruované, potěšující variaci z králíka s mačkaným chřestem, kedlubnou medvědím česnekem a výrazným, velevhodným jus z králičího výpeku přichází znovu ke slovu cukrářka. Celý pořad jarního volání v Mlýnci uzavírá dalším báječným dezertem za účasti chřestu. Tentokrát v podobě zmrzliny s čokoládovou pěnou a lískovými oříšky.

Chřestový program poběží v restauraci po celý květen a sestává z těchto chodů:

  • zmrzlina z foie gras, hostínský chřest, rebarbora, jedlá hlína
  • v uzeném másle pošírovaný pstruh, kaviár, zelený chřest, sezónní houby, holandská omáčka, estragon
  • variace z králíka, mačkaný chřest, kedlubna, medvědí česnek, jus
  • zmrzlina z chřestu, pěna z honduraské čokolády guanaja, kandovaný chřest, lískové oříšky

17. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Vydařené dopoledne na Novotného lávce

Jak správně stolovat a chovat se v restauraci se stává zajímavým tématem nejen pro dospělé

Dvojí život jménem Bounty

To, že není stran gastronomie široké veřejnosti kdovíjak známý nijak nesnižuje jeho věhlas

Covid se postaral i o pozitiva

Ač byla protikovidová opatření leckdy až likvidační, v pohostinství se přesto rodily nové podniky

Daily Drink

všechny novinky

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie

Rakouská vína tekla v Jaltě proudem

Po čtyři hodiny patřily v prostorách Jalta Boutique Hotelu rakouským vínům

Tržnice v oblacích ovocných vůní

Premiérový ročník Pálenkafestu znovu odhalil dávný fenomén české gastronomie