FOODOLOGY

Selection Vintage 2014

I káva umí stárnout. Nespresso nabízí pečlivě vyzrálou arabiku

Nespresso připravilo limitovanou edici Selection Vintage 2014.

Stejně jako kvalitní sýry a masa, i káva může projít odborně řízeným procesem zrání, aby mohla dát vzniknout nápoji, který je chuťově bohatý a přitom jemný a lahodný. V takto vyškolené kávě se rozvinula zcela nová aromata.

V případě Selection Vintage 2014 jde o arabiku z kolumbijských hor sklizenou před třemi lety a pečlivě ošetřenou tak, aby se v ní rozvinula komplexní chuť, která je elegantně dřevitá, jemně ovocná a hladce sametová.

Stejně jako chuť je na Selection Vintage 2014 poutavý i její příběh. Staření totiž není u kávy nic nového. Když v 18. století cestovala káva z Indonésie do Evropy lodí až tři měsíce, prošla zrna spontánní proměnou. Díky vlivu mořské vody a ovzduší, dešťům i pražení slunce, dlouhým skladováním a změnami teploty, svou roli sehrály i vlastnosti jutových žoků, přijela do Evropy káva zcela jiných vlastností. Ač zrozena díky samým negativům, vznikl produkt, který si milovníci kávy oblíbili.

Z těchto poznatků vyšli tvůrci Selection Vintage 2014. Zrání – nebo staření chcete-li – probíhalo exaktně řízeným procesem pod přísnou kontrolou. Výsledkem je káva s jedinečným chuťovým profilem. A mimochodem, má se velice ráda s opravdu dobrým prémiovým rumem.

Na oslavu vzniku kávy Selection Vintage 2014 bude do prodeje uvedena sada dvou křišťálových sklenic Reveal Espresso Intense ve speciálních dárkových baleních. Na výrobě sklenic spolupracovali chuťoví odborníci Nespresso s mistry skláři ze společnosti Riedel. Tato sada i sama káva jsou k dostání po omezenou dobu v buticích Nespresso, prostřednictvím Nespresso Clubu a online podobu zhruba 10 týdnů, pokud zásoba nezmizí dříve.

8. 2. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie