FOODOLOGY

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Jako zabíjačka. Už to není ani tak o zásobě masa a sádla na období po půstu, ovšem až bláznivé průvody masek, hudba i lahvička pálenky v kapse slavících jsou tu pořád.
Ne každý však má možnost zavítat na venkov, kde se slaví o sto šest. Uprostřed velkoměsta pak není tak snadné tohle všechno provozovat, Masopust – a hlavně příprava dobrot – se tak přestěhoval do restaurací.
Proč to všechno říkám? Dávný svátek tím totiž získal na přidané hodnotě. Pojďme společně navštívit místo, kde je tenhle fakt na první pohled patrný. Na mysli mám adresu, kde se zabíjačka přeměnila v den bezbřehé radosti, a to nejen skrze kvanta zkonzumovaných lahůdek.

Tím místem je restaurace Kuchyně na Hradě. Už nevím kolik let tam zabíjačku pořádají, vždycky je z toho jeden veliký radostný mejdan. V nejlepším smyslu toho slova. Stejně tak letos. Konala se už potřetí od covidu a znovu před davem nadšených jedlíků. Dokonce se zdálo, že davy čekajících na defilé Hradní stráže na prvním nádvoří byly co do počtu poraženy návštěvníky Kuchyně. Když se totiž otevřely brány do restaurace, jednolitý dav se rozdělil. Část zůstala před nádvořím čekajíc na gala pochod a střídání stráží, druhá se vrhla otevřenými dveřmi do restaurace a přilehlých zahradních teras. Vnitřní prostory byly zaplněny v pár chvílích, terasy o málo později. Ale také bylo nutné stát frontu – na stání u stolu na terase.

Co že bylo příčinou onoho srocení? Jak už řečeno, třetí zabíjačka po pandemii neblahé. Jedni jako druzí se vrhali na číšníky a servírky a dožadovali se prvních chodů. Je třeba říci tolik: personál předváděl divy. Zvlášť slečny s plnými platy piv rozdávaly půllitry v téměř s baletním projevem. Vůbec zvládaly davy s mastnými tvářemi aniž by je opustil úsměv. Napěněné sklenice se v jejich rukou jen míhaly… Úžasně načepovaný ležák z Plzně tekl proudem,výčepní se drželi klik a hosté se činili seč mohli.
A jídlo? Nebylo co dodat. Marek Janouch, „vesnický kuchař“ znovu oprášil vzpomínky na domácí zabíjačku, vyhrnul rukávy a pustil se do díla. K jeho parádám se dá říci jedno. Optimálně nasadil linku základních prostých chutí. Nevymýšlel žádné experimenty, držel se zkušených řezníků, kteří už „pobili“ stáda a stáda čuníků. Navíc žádných chudinek, prasata dříve měla až dva centy, všechno se dělalo na sádle. Janouch to měl možná dnes jednodušší. Vlastně ale moc ne. Nasytit tisícovku mlsných, mezi nimž se valně činily i ženy, zanechavší dietu v šatně

Polévka vše báječně odstartovala, akorát hustá a se slušnou dávkou krup. Budu se teď opakovat, ale musím. Ego dnešních mladých kuchařů je často nebetyčné. Občas prolétla plénem věta, že „… by to chtělo trochu exotiky, nějakou Asii nebo tak. A možná špetkou chilli. Prostě oživit, překvait, hodit výhybku.“
Promiňte všichni vyznavači prznění zabíjačky, ale ne! Stokrát ne! Markova zabíjačka byla hvězdou pořadu kuchařské tradice venkova. Za mne snad chyběl větší důraz zálivky u tlačenky, ale to je od kusu. Rovněž tak dilema jitrnice x jelito. Obojí jak z partesu, mne coby fandu jitrnic tentokrát víc potěšilo jelito. Ale jak říkám…
Guláše jsem jen zobnul, přidal jsem si něco polévky, lehce sem uždíbl škvarkovky… a vynechal výpečky. Prý ku své škodě, pěly se na ně ódy!
Zdá se vám to příliš chvalozpěvné? Věřte, že právem. A říká vám to ten, kdo má k tomuto segmentuu skupiny vztah spíš vlažný a velkou chválou směrem k němu neplýtvá. Dnes to bylo báječné, bez dalšího…
Ještě poznámka. Mimořádnou kulisu odvedlo také prostředí. Salmovský a Schwarzenberský palác z jedné strany, z druhé první hradní nádvoří s Matyášovou bránou. Odzadu potom všechno ve figuře drží Arcibiskupský palác. Řekněte, není tohle nejlepším potvrzením příslušnosti české kuchyně – jako vlastně u každého etnika – ke kulturní nadstavbě národa?!
A to se mi tam nechtělo…

9. 2. 2024

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu