FOODOLOGY

Candát s čočkou (Hergetova Cihelna)

Hergetova Cihelna má nové menu. Na zimu se vytasila s českou modernou

Jídelníček podniku na břehu Vltavy obohatil candát se špekovými knedlíčky či krkovicí z divočáka s bramborovou kaší a houbami.

Restaurace, která se dosud soustředila především na italskou a francouzskou kuchyni osvěženou podněty z Asie, se rozhodla zabrousit do českých luhů a hájů. Šéfkuchař Hergetovy Cihelny Petr Laštovička poskládal pod supervizí Marka Raditsche nový jídelníček pro zimní období nejen z osvědčených pokrmů ochucených lanýži a foie gras, ale také tradičních českých chutí.

Česká stopa v nabídce stojí na moderně zpracovaných surovinách a přiměřeně efektní prezentaci. Mezi polévkami zaujme smetanová polévka z lesních hub s pošírovaným vejcem. Z rybích pokrmů utkví v paměti neotřelá kreace candáta s čočkovým ragú, omáčkou z česnekové pažitky a špekovými knedlíčky. Jakkoli nezvyklá, hýří tato kombinace surovin známých ze zlaté éry české kuchyně precizně sladěnými chutěmi.

Invenční variací je rovněž hovězí tatarák, obmyslně naroubovaný karamelizovanou cibulí s medem a červeným vínem. Anebo pomalu pečená krkovice z divočáka, které dělá společnost zauzená bramborová kaše a lesní houby.

Rebarborový koláč ochucený malinami a servírovaný s malinovým sorbetem a skořicovou omáčkou, může být – i když poněkud utekl ze své sezóny – vychytaným závěrem pořadu jídel. Hosté toužící po ryze tuzemském závěru nicméně mohou vsadit na „klasičtější“ lívance se zmrzlinou ze sušených švestek s mandlovým krokantem.

Stále se lepšící servis, a zejména čím dál důkladnější přístup ke stavbě menu a přípravě pokrmů pomalu posouvají Hergetovu Cihelnu mezi ty pražské restaurace, které jsou hodné sledování. Když k tomu přidáte kouzelný výhled, který se neomrzí, klidně častěji než jednou ročně.

29. 12. 2015

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie