FOODOLOGY

Jehněčí hřbet (Hergetova Cihelna)

Hergetova Cihelna boduje díky candátovi a jehněčímu

Restaurace na Malé Straně nasadila jarní jídelní lístek.

Vojtěch Václavík v Hergetově Cihelně připravil jarní menu, jehož každá položka nabízí složení stejně překvapivé jako lahodné. Důraz medvědího česneku elegantně uhladí konfitovaný žloutek. Pečení šneci jsou pak v nezvyklé polévce sympatickou pointou.

Svěží tatarák z pečené červené řepy ochucený bylinkami a krémem z modrého sýra mile udiví křupavým „popcornem“ z pohanky. Filátko z candáta pečené na pánvi, podávané s jemnými tvarohovými noky a máslovou omáčkou z vína a pórku, zase postrčí do jiné ligy kadeřavá kapustička s celozrnnou drobenkou. Vrcholem menu je pak pečený jehněčí hřbet v kombinaci s tučnějším pupkem, které doplňuje hutná omáčka z karamelizované cibule a fazolové pyré.

Všechny pokrmy představují promyšlenou práci s každou surovinou a její optimální zařazení do receptury. Výsledkem jsou umně sestavené koncerty chutí, kdy se vstupy vzájemně podporují v dosažení kýžené harmonie.

O to, abyste odcházeli navýsost spokojeni, se postará obmyslně sestavený dezert, kupříkladu čokoládový lanýžový dort ve spojení se sezónním jahodovým tatarákem a jahodovým sorbetem, mléčnými lupínky a mandlovým krokantem. Cihelna se má na jaře opravdu čím chlubit.

Jarní menu v Hergetově Cihelně poběží od května a v nabídce je krom jiného:

  • tatarák z pečené řepy, krém z modrého sýra, bylinková emulze, zelená jablka, řeřicha, křupavá pohanka
  • krémová polévka z medvědího česneku, pečení šneci, konfitovaný žloutek, hnědé máslo, petrželové pesto
  • grilovaný candát, pórková omáčka buerre blanc, tvarohové noky, restovaná divoká brokolice, kadeřavá kapustička, celozrnná drobenka
  • pečený jehněčí hřbet a křupavý pupek, omáčka z karamelizované cibule a balsamica, pyré z bílých fazolí, grilovaná jarní cibulka, pečená rajčata, koriandr
  • čokoládový lanýžový dort, jahodový tatarák, mléčné chipsy, mandlový krokant, jahodový sorbet

18. 5. 2017

Daily Meal

všechny novinky

Zatím poslední Legenda výčepních je od Pinkasů

Bylo jich třináct. Jeden z nich však už bohužel odešel čepovat do nebeské hospody

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu