Gurmetský relax v českých horách
Pokud vám korona škrtla letní dovolenou u moře, vydejte se na naše hory
Krkonoše v zimě asi znáte, v čase prázdnin jste tam ale možná ještě nebyli. Dejte si to bez obav, jsou tam na vás dobře připraveni.
Jako hotel Horizont v Peci pod Sněžkou. V době svého vzniku před jednačtyřiceti lety se mnohým zdála osmnácti poschoďová věž v těchto místech až nepatřičná. Dnes, kdy už emoce usnuly, patří hotel skrze báječnou kuchyni spolehlivou práci perzonálu v nadstandardním rejstříku služeb k jistotám krkonošského pohostinství.
Jiří Švestka junior převzal zdejší kuchyni po svém otci. Což byla veliká výzva. Ten zde totiž vybudoval pověst o jistotě a kvalitě jídelních lístků. Odvahou, vytříbeností práce se surovinou, v neposlední řadě potom kombinací a laděním chutí jednotlivých pokrmů Švestka mladší na jeho filozofii nejen navázal, ale i vtiskl nabídce nové trendy současné gastronomie.
Takže vedle už asi dvacetiletého Krakonošova ohně – nudličky vepřové panenky, restované s cibulí, doplněné smetanou a chilli, s bramboráčky a restovanou chilli papričkou – receptura staršího z obou Jiřích – si pro jeho popularitu zatím nikdo netroufl z nabídky odstranit, je tu k mání bohatý výběr. Nedostižná je svíčková na smetaně, které na paty šlape smažený řízek z vepřové pečeně s dnes málo frekventovanými vařenými bramborami. Vedle těch v menu narazíte na trendy gastronomie dneška. Za vše je to tatarák z červené řepy podávaný s kozím sýrem.
Zúžené menu k barovým mixům můžete mít i v široko daleko vyhlášeném baru Sky Club 18 v nejvyšším patře budovy. Jsou to sice „jen“ maličkosti, ale vždy přijdou vhod, zejména, když noc nakročí k ránu.
Díky tomu všemu se hotel – stran gastronomie – dostal už téměř na meziročně stejná čísla v tomto období, což je jistě úspěšné vykročení z deprimujícího jarního kvartálu.
Tím, co je pro Krkonoše hotel Horizont je v Beskydech Miura. Obě adresy jsou domovem mimořádné gastronomii postavené dílem na lokálních surovinách. Právě na těch je v úžas budící stavbě na úpatí hor už pevně v nabídce zakotvené menu Chuť Beskyd Michala Götha. Ti, kteří jsou zde častými hosty je jistě znají, někteří dokonce čekají na to, kdy a jak je šéfkuchař obmění. A hned pak vyrážejí do Čeladné, aby si je vychutnali.
Ale není to jen Chuť Beskyd, kde patří dlouhodobě k hitům kyselica. Zatím poslední – kolikátá už? – varieta téhle krémové polévky je s podmáslím a bystročickým zelím, a najdete v ní tentokrát ještě zázvor a uzené kuře.
Pokud si však dáte na některým z golfových hřišť svých pravidelných osmnáct jamek, nebo se pustíte na dlouhou pěší túru, budete pak jistě potřebovat víc, než polévku. Tehdy sáhněte po a la carte, určitě si vyberete. Pomalu tažený tafelspitz a jazyk, pažitková omáčka, nové brambory bílá ředkev a karotka na másle jistě zasytí, ale nijak zvlášť nezatíží. Hlavně si báječně pochutnáte. Kdyby i tohle bylo moc, potom tu najdete třeba kuře Ondráš – filet, salát ze špičatého zelí, bramborová pěna a kořeněná placka, čerstvá majoránka.
To ale ještě není všechno. Pro znovu obnovené víkendové nálety hostí se tu chystají speciální víkendová menu, kde jsou k mání zvlášť lákavé a hojně žádané dobroty. Jakou je zrovna teď pstruh lososovitý, pošírovaný na modro se sosem z bezového sirupu. V tuto dobu patrně nejžádanější položka lístku. V nabídce se také nově objevují houby. Ty mohou rybě pěkně zatopit, protože jejich úpravy v Göthově podání jsou vpravdě výsostné. A netuctové, nedávno bylo na programu risotto s houbou Sírovec žlutooranžový, s dvacetiměsíčním parmezánem.
Hotel má v rukávu ještě jeden trumf. Galerii znamenitých děl znamenitých umělců. Její prohlídka vás naladí přátelsky a vstřícně. I pro tento případ jsou připraveny chody, které podpoří vaši náladu a umocní prožitek.
Je tedy asi zbytečné mluvit o tom, jak je na tom hotel s návštěvností „po“. Lze to říci stručně: „… téměř denně plný dům!“