FOODOLOGY

Gurmetský relax v českých horách

Pokud vám korona škrtla letní dovolenou u moře, vydejte se na naše hory

Krkonoše v zimě asi znáte, v čase prázdnin jste tam ale možná ještě nebyli. Dejte si to bez obav, jsou tam na vás dobře připraveni.
Jako hotel Horizont v Peci pod Sněžkou. V době svého vzniku před jednačtyřiceti lety se mnohým zdála osmnácti poschoďová věž v těchto místech až nepatřičná. Dnes, kdy už emoce usnuly, patří hotel skrze báječnou kuchyni spolehlivou práci perzonálu v nadstandardním rejstříku služeb k jistotám krkonošského pohostinství.

Jiří Švestka junior převzal zdejší kuchyni po svém otci. Což byla veliká výzva. Ten zde totiž vybudoval pověst o jistotě a kvalitě jídelních lístků. Odvahou, vytříbeností práce se surovinou, v neposlední řadě potom kombinací a laděním chutí jednotlivých pokrmů Švestka mladší na jeho filozofii nejen navázal, ale i vtiskl nabídce nové trendy současné gastronomie.
Takže vedle už asi dvacetiletého Krakonošova ohně – nudličky vepřové panenky, restované s cibulí, doplněné smetanou a chilli, s bramboráčky a restovanou chilli papričkou – receptura staršího z obou Jiřích – si pro jeho popularitu zatím nikdo netroufl z nabídky odstranit, je tu k mání bohatý výběr. Nedostižná je svíčková na smetaně, které na paty šlape smažený řízek z vepřové pečeně s dnes málo frekventovanými vařenými bramborami. Vedle těch v menu narazíte na trendy gastronomie dneška. Za vše je to tatarák z červené řepy podávaný s kozím sýrem.
Zúžené menu k barovým mixům můžete mít i v široko daleko vyhlášeném baru Sky Club 18 v nejvyšším patře budovy. Jsou to sice „jen“ maličkosti, ale vždy přijdou vhod, zejména, když noc nakročí k ránu.
Díky tomu všemu se hotel – stran gastronomie – dostal už téměř na meziročně stejná čísla v tomto období, což je jistě úspěšné vykročení z deprimujícího jarního kvartálu.

Tím, co je pro Krkonoše hotel Horizont je v Beskydech Miura. Obě adresy jsou domovem mimořádné gastronomii postavené dílem na lokálních surovinách. Právě na těch je v úžas budící stavbě na úpatí hor už pevně v nabídce zakotvené menu Chuť Beskyd Michala Götha. Ti, kteří jsou zde častými hosty je jistě znají, někteří dokonce čekají na to, kdy a jak je šéfkuchař obmění. A hned pak vyrážejí do Čeladné, aby si je vychutnali.

Ale není to jen Chuť Beskyd, kde patří dlouhodobě k hitům kyselica. Zatím poslední – kolikátá už? – varieta téhle krémové polévky je s podmáslím a bystročickým zelím, a najdete v ní tentokrát ještě zázvor a uzené kuře.
Pokud si však dáte na některým z golfových hřišť svých pravidelných osmnáct jamek, nebo se pustíte na dlouhou pěší túru, budete pak jistě potřebovat víc, než polévku. Tehdy sáhněte po a la carte, určitě si vyberete. Pomalu tažený tafelspitz a jazyk, pažitková omáčka, nové brambory bílá ředkev a karotka na másle jistě zasytí, ale nijak zvlášť nezatíží. Hlavně si báječně pochutnáte. Kdyby i tohle bylo moc, potom tu najdete třeba kuře Ondráš – filet, salát ze špičatého zelí, bramborová pěna a kořeněná placka, čerstvá majoránka.
To ale ještě není všechno. Pro znovu obnovené víkendové nálety hostí se tu chystají speciální víkendová menu, kde jsou k mání zvlášť lákavé a hojně žádané dobroty. Jakou je zrovna teď pstruh lososovitý, pošírovaný na modro se sosem z bezového sirupu. V tuto dobu patrně nejžádanější položka lístku. V nabídce se také nově objevují houby. Ty mohou rybě pěkně zatopit, protože jejich úpravy v Göthově podání jsou vpravdě výsostné. A netuctové, nedávno bylo na programu risotto s houbou Sírovec žlutooranžový, s dvacetiměsíčním parmezánem.
Hotel má v rukávu ještě jeden trumf. Galerii znamenitých děl znamenitých umělců. Její prohlídka vás naladí přátelsky a vstřícně. I pro tento případ jsou připraveny chody, které podpoří vaši náladu a umocní prožitek.
Je tedy asi zbytečné mluvit o tom, jak je na tom hotel s návštěvností „po“. Lze to říci stručně: „… téměř denně plný dům!“

21. 7. 2020

Daily Meal

všechny novinky

Tatry vyměnil za Prahu aneb Tomáš Kohút

Když mamince chutnalo první jídlo, které kdy připravil bylo o jeho povolání rozhodnuto

Zpátky doma aneb Jan Kaplan II

Když se po pěti letech vrátil do Brna, zjistil, že právě česká kuchyně pro něj může být úskalím

U plotny vědec aneb Jan Kaplan

Story jak pro Hollywood. Nestává se totiž často aby se kuchařem stal antropolog

Daily Drink

všechny novinky

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu

Tři patra vín u Jelena

Znovupořádání populárních degustací je zřejmým znamením návratu lepších časů gastronomie