FOODOLOGY

Grandhotel Pupp vylétne na pražské nebe

Během dvou prodloužených víkendů – od 7. do 10. září a 14. až 17. září mohou pražští mlsní – a nejen oni – zažít už zavedenou tradici Dinner in the Sky


Několikrát denně se z náplavky Dvořákova nábřeží k nebi vznese gondola s dvaadvaceti hosty, kteří si padesát metrů nad Prahou vychutnají jedinečný zážitek. Vedle úžas budícího zhlédnutí metropole pohledem ptáků bude jako vždy tématem oběd či večeře.

Jídlo bude tentokrát jistě mimořádnou událostí, o menu se totiž postaral Ondřej Koráb. Představovat mladého šéfkuchaře Grandhotelu Pupp asi není třeba, hovoří za něho nedlouhý, ale událostmi nabitý čas, který v tomto Hotelu hotelů dosud strávil. Hlavně třísté dvacáté narozeniny, jejichž oslavě vetkl mimořádnou tvář. Jeho menu co do počtu chodů skromné, složením a ohlasem však nevšední. Není tedy divu, když svou „nebeskou“ nabídku postavil na tomto základě.
Pozornost na úvod volil trochu lišácky. Notoricky známou Karlovarskou lázeňskou oplatkou. Úsměvné, ale promyšlené až na kost. Zná je každý, jsou noblesně vychucené s nezaměnitelným designem a nezapomenutelnou chutí…
Uzený losos s podmáslím a pohankovým chipsem je lehce poupravenou osvědčenou ouverturou hotelového menu. S jemnou skladbou chutí, které jakoby na patře hrály jakousi radostnou kličkovanou.

Kdesi v análech objevil šéfkuchař „vřídelní“ polévku. Zaktualizoval recepturu, ovšem maximálně zachoval kvalitu a regionální charakter. Takže na lanýžovou sedlinou s Mattoni a la kulajda se těšte, tohle není k mání vždy – tím méně vysoko nad Vltavou s panoramatem Hradu před očima.
Hovězí steak s divokou brokolicí a pyré z černého kořene nabízí až téměř rustikální projev někdejších krajových variet.

Variace Pupp dortu nemůže chybět, zakladatel hotelu byl přece cukrář! Některá ze čtyř verzí, kdy čokoláda, meruňky a kokos budou doplněny o efektní dusíkem v oblacích připravenou zmrzlinu, je coby jasná pečeť restauračních dezertů zřejmá.
Koráb i přes nelehké podmínky možností úprav vaření na nebi naplnil motto své kuchyně, a sice aby stála „… na třech základních pilířích: čerstvých a poctivých surovinách, prověřených lokálních dodavatelích a tradičních receptech české kuchyně v tom nejlepším provedení.“ A to vše v nebeské výši nad Prahou, daleko od Kolonády i „domácího hřiště“…

1. 8. 2023

Daily Meal

všechny novinky

Hody pod pod okny Primase českého

Jakkoliv Masopust ztratil mnoho ze svého významu, jeho až bujaré oslavy trvají

Italské námluvy při svíčkách

O tom, jaká má být noc lásky vědí asi nejvíce Italové

S Itálií v krvi

Denně chystá Tomáš Mykytyn tradiční, stále však živé pecky italské kuchyně v historickém podzemí měšťanského domu na Starém Městě

Daily Drink

všechny novinky

České pivo se neztratilo

Osm set osmdesát piv z dvou stovek pivovarů osmnácti zemí

Poetická zastávka ve chvatu velkoměsta

Sotva překročíte práh vchodových dveří, uřícený hektický svět metropole třetího milénia jakoby kamsi zmizel

Pivo přímo ze sklepa – další z rodiny svijanských speciálů

Letošní sezónu otevřel pivovar Svijany opět novinkou v portfoliu